Τουριστικές εμπειρίες 2021

Η διαχείριση της φετινής τουριστικής περιόδου είναι άραγε η ίδια με εκείνες των περασμένων καλών εποχών; Δύσκολο το ερώτημα και πιο δύσκολες οι απαντήσεις.

Μετά από μια καταστροφική περίοδο το καλοκαίρι του 2020 που λόγω έλλειψης ιπτάμενων πελατών δεν ανοίξαμε, φέτος  παρά την έλλειψή τους πάλι, το τολμήσαμε όπως σχεδόν όλοι. Αντικειμενικά οι συνθήκες πέρσι, βλέποντάς τες από απόσταση ενός χρόνου και σε σύγκριση με τις σημερινές, ήταν μάλλον καλύτερες αλλά γεμάτες φόβο και άγχος, τεράστιο άγχος μεν αλλά με ελάχιστα κρούσματα σε σχέση με τα σημερινά και σαφώς λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας.

Φέτος τα εμβόλια και τα πολλά και διάφορα τέστ βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης  και πολλοί βγήκαν από το καβούκι τους ψάχνοντας για κάποια αλλαγή από την γκρίζα πραγματικότητα των ελληνικών πόλεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τελικά ένα όχι μικρό ρεύμα τουρισμού που για το νησί μας ήταν ισχυρό αλλά χρονικά περιορισμένο κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ελειπαν βέβαια οι τουρίστες των τσάρτερ του Μαϊου και του Ιουνίου και ίσως και του Σεπτεμβρίου πλήν των Πολωνών, αλλά οι απελπισμένοι για τις καθιερωμένες διακοπές στην χώρα μας Ρουμάνοι και Σέρβοι έσωσαν την παρτίδα. Εξακολουθούν να λείπουν οι Τούρκοι αλλά και οι Βούλγαροι δεν είναι πολλοί.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα επέβαλαν αρκετούς περιορισμούς αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα αγνόησαν και πρόσφεραν τις ίδιες υπηρεσίες στους διψασμένους για διακοπές και ελευθερία πελάτες τους. Η ιστορία κατέληξε απλά στην ύπαρξη ορισμένων απολυμαντικών χεριών και κάποιες μάσκες στο σαγόνι ή στον αγκώνα. Οι παραλίες και τα μπιτσόμπαρα με τον έναν πάνω στον άλλον, γνώρισαν νέες δόξες, αντάξιες της προηγούμενης δεκαετίας όταν ο κορωνοϊός ήταν άγνωστος και ανύπαρκτος. Σπάνια ως ανύπαρκτη οποιαδήποτε εφαρμογή πρωτοκόλλου τήρησης αποστάσεων και μόνο τα σέλφ τέστ του ανεμβολίαστου προσωπικού, όταν είναι πραγματικά και όχι κατά δήλωση, είναι το όπλο για άμυνα απέναντι στον κατά Δέλτα μεταλλαγμένο κορωνοϊό. Τα πλοία κουβαλούν ατελείωτες σειρές αυτοκινήτων και επιβατών, σπάνιοι αλλά αυστηροί οι έλεγχοι μετά τα προβλήματα στην νότια Ελλάδα, σχεδόν ανύπαρκτοι ενόψει του 15αύγουστου και μετά την αποχώρηση των νεαρών και ανεμβολίαστων Ρουμάνων μόλις κοκκίνισε η χώρα μας και όλοι αυτοί έπρεπε να μπούν σε καραντίνα στην χώρα τους.

Εμείς προσπαθήσαμε να τηρήσουμε σχεδόν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κυρίως όσον αφορά την αποφυγή συγχρωτισμού, την τήρηση αποστάσεων και αναγκαστικά την μείωση των επισκέψεων της καμαριέρας στα διαμερίσματα. Ευτυχώς δεν μας έτυχε ακόμα ύποπτο κρούσμα αλλά με τα πλήθη που κυκλοφορούν μέσα και έξω δεν φαίνεται ούτε δύσκολο ούτε και αναπόφευκτο ότι και να κάνουμε. Οι ανεμβολίαστοι, έλληνες και αλλοδαποί δεν είναι λίγοι, τις συνήθειες προ κορωνοϊού δεν λένε να τις κόψουν και λέμε ότι ευτυχώς είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Οι αραιωμένες και γυμνές ξαπλώστρες στην πισίνα μαζί με τις αυστηρές γραπτές συστάσεις αλλά και με τις προσωπικές παρεμβάσεις αμέσως μόλις κάποιος πάει να ξεφύγει φαίνεται να λειτουργούν αλλά μένει να δούμε το κόστος που θα πληρώσουμε σε αξιολογήσεις γιατί κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν ότι θέλουν.

Η αλλαγή του προφίλ των πελατών μας είναι σαφής, από τους πειθαρχημένους Ολλανδούς και Σκανδιναβούς που εφάρμοζαν κατά γράμμα τις όποιες χαλαρές συστάσεις, στους ατίθασους έλληνες και ιδιαίτερα τους νεαρούς ρουμάνους υπάρχει αρκετή απόσταση. Ετσι οι συνεχείς συστάσεις είναι αναπόφευκτες και μένει να δούμε τις συνέπειες στις βαθμολογίες στο Booking στο οποίο αναγκαστικά καταλήξαμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ευτυχώς κάποιοι παλιοί Σέρβοι πελάτες μας από τον καιρό που οι Ολλανδοί μας άφηναν αρκετές τρύπες, έσωσαν το παιχνίδι και γενικά είναι προτιμότεροι όλων γιατί κάνουν διακοπές το λιγότερο δέκα ημερών αντί των δύο ως τεσσάρων των Ελλήνων. Το Booking και τους κανόνες και τα κόλπα του τώρα τα μαθαίνουμε και ελπίζουμε την νέα χρονιά να τα εφαρμόσουμε καλύτερα.

 Φυσικά καμιά σύγκριση όσον αφορά την διάρκεια της περιόδου και τα αναμενόμενα έσοδα σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα συμπληρώσαμε μόλις και μετα βίας ένα μήνα με πελάτες και αστείες πληρότητες σε σχέση με το παρελθόν όταν παλιότερα θα είχαμε συμπληρώσει τρείς με πληρότητες πάνω από 90-95%. Με το ζόρι θα καλυφθούν τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νερό, καθαριότητα, ασφάλιση και ασφάλιστρα όπως και τα αναλώσιμα, ο ειδικός εξοπλισμός κορωνοϊού και οι ζημιές χρήσης) του χρόνου αλλά αν δεν έχουμε κανένα απρόοπτο ευχαριστημένοι είμαστε από την εμπειρία της διαχείρισης μιας τέτοιας δύσκολης χρονιάς.

Την υγεία μας να έχουμε, να γλυτώσουμε από το κακό που βρήκε την Εύβοια και όχι μόνο, και όλα τα υπόλοιπα θα τα παλέψουμε. Η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, τα περισσότερα χρόνια τα βγάλαμε στον αφρό, καιρός να συνηθίσουμε και τα δύσκολα.


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο