Εμβόλια και Εμβολιασμοί

Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται και όχι μόνο τελευταία για τον τρόπο χειρισμού από διάφορους παράγοντες του θέματος των παρενεργειών από τα εμβόλια και επίδρασής του στην πρόοδο της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Μπορώ να κατανοήσω τις διαφορετικές αντιδράσεις μέχρις ενός βαθμού από διάφορες πλευρές. Τα εμβόλια ήρθαν γρήγορα και η δυσπιστία απέναντί τους ήταν δικαιολογημένη. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός σύνθετος οργανισμός και η αντίδρασή του σε οποιοδήποτε ας πούμε φάρμακο, είναι διαφορετική, γι’ αυτό και κάθε φάρμακο δοκιμάζεται μακροχρόνια πριν δοθεί για χρήση και μελετάται κάθε αντίδραση στην χρήση του επισημαίνοντας τις πιθανές παρενέργειες και επιβάλλοντας ενδεχόμενους περιορισμούς στη χρήση του. Λίγο πολύ το ίδιο έγινε και με τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα και οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν οδήγησαν σε περιορισμούς στη χρήση τους τόσο ηλικιακά όσο και από άποψη φύλου.

Οι χώρες με πειθαρχημένο πληθυσμό, όπου οι οδηγίες προστασίας εφαρμόζονταν πληρέστερα, τα συστήματα υγείας και ιχνηλάτισης ήταν καλύτερα οργανωμένα και η οικονομία τους σε καλή κατάσταση ήταν πιο αυστηρές στην χρήση των εμβολίων με βάση αδενοϊούς δηλαδή της κλασσικής τεχνολογίας που κυρίως εμφάνισαν επικίνδυνες θρομβώσεις σε κάποιο πολύ μικρό ποσοστό. Ετσι οι σκανδιναβικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες μόλις διαπίστωσαν και μέτρησαν τα προβλήματα περιόρισαν την χρήση ορισμένων εμβολίων, κάτι που δεν έκαναν οι Αγγλοι οι οποίοι λόγω του πολύ σοβαρού προβλήματος που είχαν προτίμησαν να κάνουν αρχικά μόνο μια δόση του ΑΖ σε όλους ανεξαιρέτως και πολύ αργότερα του προβλεπομένου να προχωρήσουν στην δεύτερη. Στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν ΑΖ καθόλου αλλά αρκετά αργότερα το όμοιας με ΑΖ τεχνολογίας J&J και μόλις και εκεί διαπίστωσαν παρόμοια προβλήματα με ΑΖ περιόρισαν την χρήση τους.

Εμείς ως χώρα δεν ακολουθήσαμε πλήρως ότι έκαναν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Στην αρχή το ΑΖ το δώσαμε στην ηλικία 60-64 αποκλειστικά όπου και δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και καλά κάναμε ενόψει της έλλειψης εμβολίων. Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμένων όσο γίνεται ταχύτερα λόγω του καλοκαιρινού τουρισμού και επειδή υπήρχε διαθεσιμότητα του ΑΖ που δεν το πολύ-ήθελαν οι άλλοι της ΕΕ το δώσαμε και σε μικρότερες ηλικίες χωρίς διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα το προωθήσαμε ως αποκλειστικό λόγω διαθεσιμότητας. Ως αποτέλεσμα είχαμε κάποια κρούσματα θρομβώσεων κάποια ελάχιστα από τα οποία οδήγησαν νέους ανθρώπους στον θάνατο. Το ίδιο κάναμε προωθώντας το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J σε νέους ανθρώπους ιδιαίτερα στα νησιά πάλι λόγω τουρισμού.

Φυσικά κάθε περιστατικό σοβαρών παρενεργειών διαρρέει καταλλήλως και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του με αποτέλεσμα η αίσθηση του φόβου «μπορεί να τύχει και σε μένα» να οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Φυσικά η εκμετάλλευση σε επίπεδο όχι μόνο ατομικών αντιδράσεων προβληματισμού και άρνησης εμβολιασμού αλλά και σε επίπεδο αντιπολιτευτικής πολιτικής πάει σύννεφο και είναι λογικό και αναμενόμενο.

Το τελικό αποτέλεσμα μετράει σε κάθε περίπτωση, από την μια μεριά η εκμετάλλευση κάθε δόσης εμβολίου για την απόκτηση της επιθυμητής ανοσίας και την μείωση των θανάτων και σοβαρής νόσησης από Covid και από την άλλη η ταχεία επέκταση των εμβολιασμών όταν υπάρχουν τα ανάλογα εμβόλια χωρίς προβληματισμό.

Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την χώρα τα ποσοστά εμβολιασμού μιας δόσης/πλήρως είναι 41.16%/28.16%, στο νησί 60.17%/53.53% και στην ΠΕ Καβάλας μόνο 35.73%/24.16%. Η επίδραση λοιπόν κυρίως του μονοδοσικού εμβολίου είναι φανερή στο νησί και έχει δημιουργήσει καλές συνθήκες για την ασφάλεια του τουρισμού. Τώρα αν ο τουρισμός στο νησί είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα, μην ψάχνετε τόσο στην χώρα μας αλλά κυρίως στις χώρες προέλευσης των τουριστών μας. Ολοι με τον δικό τους τρόπο προσπαθούν να κρατήσουν τους πολίτες τους στην χώρα τους είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους δημόσιας υγείας. Η χώρα μας μετά τα περυσινά παθήματα με το ανοίξαμε και σας περιμένουμε, φέτος επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους με στόχο να περιορίσει τις ενδεχόμενες εισαγόμενες μολύνσεις μέσω των συνόρων. Οι έλεγχοι κοστίζουν και στους τουρίστες και στο κράτος αλλά η κατάσταση είναι τέτοια που οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε τέταρτο κύμα το φθινόπωρο και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ο γάμος της Λίνας

Μια όψη της φοιτητικής ζωής στην Πάτρα του 1969-70

Η Βάλτα του Πρίνου με τον φακό του Δημητράκη Παπάνθιμου

Η οικογένεια του προ-παππού μου Ιωάννη Παπανθίμου