Η τελευταία εκπαιδευτική χρονιά

Τον Σεπτέμβριο άρχισαν πάλι τα πήγαινε έλα στην Καβάλα για τις εξετάσεις της δεύτερης περιόδου και από το τέλος του μήνα τα μαθήματα της τελευταίας χρονιάς μου σαν μόνιμου εκπαιδευτικού. Τίποτα δεν με κρατούσε πιά και οι συνθήκες δεν βοηθούσαν καθόλου μαζί με την πίεση της μεγάλης σπλήνας που με κούραζε όταν οδηγούσα για αρκετή ώρα. Εκτός αυτής της πίεσης όμως δεν αισθανόμουν τίποτα και μόνο οι εξετάσεις έδειχναν το πρόβλημα αλλά το άφηνα για αργότερα…

Αρχισα σιγά σιγά να μαζεύω τα χαρτιά για την τεκμηρίωση της υπηρεσίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά και των κρατήσεών τους για σύνταξη γιατί δεν ήθελα να τα ψάχνω την τελευταία στιγμή. Ξέχασα κάποια χρόνια στο ΤΕΙ ως ωρομίσθιος και κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιο πριν το διορισμό αλλά δεν χάλασε ο κόσμος. Επρεπε να τα φροντίσω νωρίτερα γιατί ήταν αθροιστικά κάπου τρία χρόνια αλλά τότε δεν έδινα σημασία.

Δεν αναλάμβανα πλέον υποχρεώσεις με ξένους σπουδαστές αλλά είχα αρκετές πτυχιακές με έλληνες σπουδαστές προσπαθώντας να τελειώσω μια τελευταία ολοκληρωμένη έκδοση του Neapolis 6 που είχε πολλές λεπτομέρειες και λάθη για να διορθωθούν. Τα μαθήματα ήταν κάπως τακτοποιημένα από χρόνια αλλά έμενε μια τελευταία επιθυμία που αφορούσε την ανάπτυξη εργαστηριακών ασκήσεων με την τελευταία έκδοση του Neapolis για να δοκιμάσω τις δυνατότητές του και να διορθώσω ενδεχόμενα λάθη που ξεφύτρωναν σε απίθανες στιγμές και περιπτώσεις. Πολλές από τις πτυχιακές είχαν αυτό τον στόχο αλλά οι σπουδαστές δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία για να το αντιληφθούν οπότε ο κλήρος έπεφτε σε μένα για να ελέγξω όλες τις λεπτομέρειες.

Αφού τελειώσαμε με όσες εργασίες είχαμε προγραμματίσει στις αρχές Νοεμβρίου επιστρέψαμε με τον παππού και την γιαγιά στην Καβάλα όπου ήταν ήδη ο Γιάννης. Στα μέσα του μήνα επισκεφτήκαμε την Λίνα και τον Βαγγέλη στη Βέροια παίρνοντας μαζί μας και τον Γιάννη αλλά επιστρέψαμε αυθημερόν. Η Λίνα έκανε μαθήματα ως ωρομίσθια στο ΙΕΚ της Βέροιας.

Στα τέλη του χρόνου άλλος ένας συνάδελφος, ο Κώστας Μερτζανίδης, αποχώρησε από το τμήμα και το ΤΕΙ συνταξιοδοτούμενος. Πλησίαζε η σειρά μου σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Κώστας έγινε Ομότιμος Καθηγητής, ο δεύτερος του τμήματος μετά τον Θόδωρο.

Για τα Χριστούγεννα μαζευτήκαμε όλοι στην Καβάλα αλλά μετά την Πρωτοχρονιά η Λίνα επέστρεψε στην Βέροια και μετά από λίγες μέρες για ψώνια στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα Φώτα επιστροφή στα μαθήματα για το τέλος του Χειμερινού εξαμήνου και τις εξετάσεις του. Παρά τις δυσκολίες η γιαγιά κατάφερνε να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες τριών ορόφων αγκομαχώντας αλλά όλες οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού γινόταν πιά μόνο με αυτοκίνητο και συνήθως πάντα με το Πί.

Στο πρόγραμμα της ζωής μπήκε και η Βέροια και έτσι κάπου κάπου κάναμε και εκεί ένα ταξιδάκι για να βλέπουμε την κόρη μας, συνδυάζοντάς το συνήθως με ψώνια στα πολυκαταστήματα στην Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι πέρασε και η άνοιξη και έφτασε το Πάσχα στα μέσα Απριλίου που το περάσαμε στην Καβάλα στο σπίτι μας όλοι μαζί. Στα τέλη Απριλίου μεταφέρουμε τα γερόντια στην Θάσο γιατί την Πρωτομαγιά καταφτάνουν οι πρώτοι λίγοι ολλανδοί. Εγώ αρχίζω τα τελευταία πήγαινε έλα. Ο Γιάννης αρχίζει δουλειά στην Μακρύαμμο σαν τεχνικός υπολογιστών κάπου στα μέσα Μαϊου αφού προηγουμένως τον Μάρτιο μαζί με τον Κώστα έστησαν το δίκτυο για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου σε ολόκληρο το συγκρότημα με εγκατάσταση αναμεταδοτών όπου ήταν δυνατό. Δύσκολη περίπτωση γιατί η ταχύτητα του ΟΤΕ στο σημείο πολύ χαμηλή λόγω απόστασης από το κέντρο του Λιμένα όπου βρίσκονται τα μηχανήματα. Η αντλία της πισίνας αλλάχτηκε λόγω του ότι άρχισε να κάνει αρκετά ενοχλητικό θόρυβο και η παλιά πήγε για επισκευή.

Από κεί και πέρα τα πράγματα κυλούν σχετικά ομαλά αλλά…. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για το αν τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ροή επισκεπτών. Μέσα στο χάος της κρίσης γίνονται εκλογές στις 6 Μαϊου που δεν οδηγούν πουθενά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα ρημάζοντας το ΠΑΣΟΚ που πέφτει στην τρίτη θέση ενώ η πρώτη ΝΔ χάνει κάπου 15% προς όφελος των λαϊκιστών του Καμένου και της ΧΑ. Ένα παλιό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη αρμέγει κι αυτό από το ΠΑΣΟΚ. Τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα που κυβερνούσαν εναλλάξ προ της κρίσης διαλύονται από τους λαϊκιστές που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια έχοντας αλλάξει αρχηγούς και τα δυό. Τα λεφτά φεύγουν σωρηδόν από τις τράπεζες και η ΕΚΤ στέλνει ευρώ με αεροπλάνα για να γεμίζουν τα ΑΤΜ. Φυσικά το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου στις οποίες λίγο πολύ προκύπτει παρόμοιο σκηνικό. Ενισχύονται τα δύο πρώτα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει το 27% και μένει ελάχιστα πίσω από την πρώτη ΝΔ με σχεδόν 30%. Μπροστά στο επερχόμενο χάος σχηματίζεται τρικομματική κυβέρνηση των «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και σαν χώρα σταματάμε ένα βήμα πριν το γκρεμό. Ετσι αρχίζει και μια ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη που μας ενδιαφέρει άμεσα. Οι ιστορίες που ακούμε από τους πελάτες μας είναι πρωτόγνωρες για το τι περιμένουν να βρούν ερχόμενοι στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι τελειώνει και η εκπαιδευτική χρονιά και οι πρώτες εξετάσεις του Εαρινού εξαμήνου. Κάπου εκεί συμβαίνει κάτι στο οποίο δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία. Ειδοποιούμαι με ηλεκτρονικό μήνυμα του Προϊσταμένου του τμήματος Ηλεκτρολογίας ότι το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας στις 19.6.2012 ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του περί παραχώρησης χρήσης των χώρων του Εργαστηρίου του οποίου προϊσταμαι από το 1993 στο Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής την οποία είχε λάβει στο παρελθόν (χωρίς να λέει πότε) χωρίς να μας το κοινοποιήσει ούτε τότε ούτε και τώρα. Επειδή λοιπόν δεν το γνωρίζαμε επισήμως απαντήσαμε ως Συμβούλιο ΒΠ με σχετική απόφαση στις 13.7.2012 ότι δεχόμαστε φυσικά με τον όρο της παραχώρησης άλλου χώρου για την στέγαση του εξοπλισμού που υπήρχε στον χώρο, είχε αγορασθεί από το τμήμα μέσω ΕΠΕΑΕΚ και ήταν απαραίτητος για την λειτουργία του. Κλείσαμε και φύγαμε για διακοπές μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει. Σημειωτέον ότι ο Αντιπρόεδρος επί ακαδημαϊκών θεμάτων ήταν Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολογίας και λογικά αυτός χειρίστηκε την απόφαση όπως την χειρίστηκε. Λίγες βδομάδες αργότερα θα καταλάβαινα καλά την έννοια της απόφασης αυτής.

Επέστρεψα στην Θάσο χωρίς να σκεφτώ ότι έπρεπε να προετοιμασθώ για την εκκένωση του γραφείου μου και όσων άλλων συσκευών υπήρχαν στο εργαστήριο εκεί και ήταν πολλές, που ανήκαν στο τμήμα και θα έπρεπε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από αυτό. Νόμιζα ότι είχα χρόνο να το κάνω αργότερα. Λάθος μου αλλά πίστευα πάντα στην συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων και όχι στις διαδικασίες που θα χρησιμοποιούνταν και ήταν πρωτόγνωρες.

Η χρονιά του 2012 δεν ήταν καλή για τον τουρισμό λόγω της αβεβαιότητας και οι ολλανδοί δεν μπόρεσαν να γεμίσουν το ξενοδοχείο όπως παλιότερα. Που και πού βρισκόταν και κάποιοι έλληνες πελάτες αλλά τα κενά ήταν ίσως περισσότερα από κάθε άλλη φορά, ιδιαίτερα στην αρχή. Ετσι την επόμενη χρονιά αποφασίσαμε να δώσουμε δύο από τα στούντιο σε ένα ρουμάνικο γραφείο μια και οι ολλανδοί δεν μπορούσαν να τα γεμίσουν όπως άλλοτε. Ανοιχτήκαμε και στην σέρβικη αγορά μέσω ενός άλλου τοπικού γραφείου στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις απώλειες. Η βαλκανική αγορά άρχισε να γίνεται πιο σημαντική χρόνο με τον χρόνο αλλά δυστυχώς η συνύπαρξη δυτικοευρωπαίων και βαλκάνιων δεν ήταν πάντα επιτυχημένη και συνήθως οι δεύτεροι έδιωχναν τους πρώτους αν δεν πρόσεχες πάρα πάρα πολύ.

Οι εξετάσεις αίματος που έκανα στο ΚΥ Πρίνου τον Αύγουστο δεν ήταν καθόλου καλές αλλά είπα να το ψάξω καλύτερα αργότερα και δεν το έκανα.

 

Αδεια η περιοχή της πισίνας στην αρχή του καλοκαιριού του 2012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο