Διοικητικές... περιπλοκές

Δεν μου έφταναν τα προσωπικά προβλήματα υγείας, τα προβλήματα υγείας των γονιών μου και τα φορτία της έρευνας, της διδασκαλίας και των διεθνών σχέσεων, προέκυψε και πρόβλημα διοίκησης του τμήματος Ηλεκτρολογίας μια και κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα για Προϊστάμενος οπότε μου φορτώσανε και το Προϊσταμενιλίκι. Δεν έφτανε αυτό και μου ζήτησαν να αναλάβω και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την προετοιμασία της Σύμβασης SOCRATES. Δεν έφταναν όλα τα παραπάνω και αρχίσαμε τις προετοιμασίες για να κτίσουμε το μελλοντικό ΙΟΛΗ αλλά με αυτό νόμιζα ότι θα ασχολούνταν κυρίως η Φωτεινή.

Το χειμερινό εξάμηνο δεν ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο με διεθνείς δραστηριότητες και είχε μια συμμετοχή στη συνάντηση του Emden νωρίς τον Σεπτέμβριο και μια επίσκεψη διδασκαλίας στο Wilhelmshaven τον Νοέμβριο. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ακόμα ξένοι σπουδαστές στο Εργαστήριο (πλάκωσαν όλοι το Εαρινό Εξάμηνο).

Να η έκθεση για την συνάντηση του Emden από 7-11.9.96

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ΤΕΙ Καβάλας συμμετέχει στο δίκτυο από το 1992 και εκπροσωπείται συνεχώς στις συναντήσεις συνεργασίας από μένα από το 1994. Στην συνάντηση αυτή που έγινε στο FH Ostfriesland (EMDEN Γερμανίας) συζητήθηκαν τόσο τα συνήθη θέματα της κίνησης σπουδαστών και εκπαιδευτικών όσο και τα θέματα της εισαγωγής του ECTS στο δίκτυο όσο και του μελλοντικού προγράμματος SOCRATES. Aυτή την φορά δεν είχαμε παράπονα για το ΤΕΙ Καβάλας, απεναντίας τονίστηκε η ιδιαίτερη ικανοποίηση των σπουδαστών που φιλοξενήθηκαν και η τάση αυξημένης ζήτησης για αιτήσεις σπουδαστών που θέλουν να έρθουν στο ΤΕΙ Καβάλας. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη λήψης κάποιων μέτρων για την ενίσχυση όσων Ελλήνων σπουδαστών θα ήθελαν να μετακινηθούν σε ιδρύματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας χωρίς αυτά όμως να γίνουν συγκεκριμένα. Ανέλαβα την υποχρέωση να υποβάλω αναλυτικές προτάσεις εφαρμογής του ECTS για το Τμήμα Ηλεκτρολογίας μεταφράζοντας κυρίως το περίγραμμα σπουδών στα Αγγλικά και να διερευνήσω την δυνατότητα συμμετοχής και άλλων τμημάτων μας. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ασφάλισης και της ιατρικής περίθαλψης όσων σπουδαστών πηγαίνουν σε άλλη χώρα.

Η φιλοξενία των συναδέλφων από το FH Ostfriesland ήταν εξαιρετική και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να μας ξεναγήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ετσι επισκεφθήκαμε τα ναυπηγεία MEYER-WERF στο Papenburg, τον σταθμό προστασίας περιβάλλοντος του κόλπου Leybucht και τον σταθμό ελέγχου της κυκλοφορίας πλοίων στον κόλπο του EMS.

Εγώ συναντήθηκα με τον Καθηγητή Α. Schultz με τον οποίο συζήτησα την δυνατότητα συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που έχουν εκεί) και έδωσα ένα αντίγραφο του προγράμματος NEAPOLIS 2.1 για χρήση των σπουδαστών εκεί.

Συναντήθηκα επίσης και με δύο σπουδαστές που πρόκειται να έρθουν στο ΤΕΙ Καβάλας τον επόμενο Φεβρουάριο. Τέλος ξεναγήθηκα σε μερικά Εργαστήρια του τμήματος Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού που ήταν ανοιχτά διότι ακόμα τα μαθήματα δεν άρχισαν και σχεδόν όλα είχαν ελάχιστους σπουδαστές.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τον Οκτώβριο δεχθήκαμε την επίσκεψη δύο Νορβηγών εκπαιδευτικών από το Bergen στα πλαίσια του δικτύου D-3065 με την εξής έκθεση

Σας γνωρίζω ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη των συναδέλφων κ. Nummedal και Mylvaganam από το Hogskolen Bergen της Νορβηγίας. Οι παραπάνω δύο συνάδελφοι επισκέφτηκαν κυρίως τα τμήματα Ηλεκτρολογίας και Τεχνολογίας Πετρελαίου και συζήτησαν με συναδέλφους των παραπάνω τμημάτων μια που προέρχονται από ανάλογα τμήματα και θέλουν συνεργασία με τα τμήματα αυτά.

Πιό συγκεκριμένα οι παραπάνω συνάδελφοι επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη, την Σπουδαστική Εστία και την Σπουδαστική Λέσχη, τα Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Υπολογιστών, μερικά Εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου, σχεδόν όλα τα Εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολογίας και το Γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στα πλαίσια της επίσκεψής τους ξεναγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, την περιοχή της και την Θάσο από μένα και στους Φιλίππους και την Ξάνθη από τον κ. Ανέστη Μιχαήλ.

Στα πλαίσια της επίσκεψης ο Καθηγητής κ. Saba Mylvaganam έδωσε διάλεξη μιας ώρας στην Αγγλική γλώσσα στους σπουδαστές των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Τεχνολογίας Πετρελαίου με θέμα “Ultrasonics - Some applications in the Gas and Oil industry” την οποία επίσης παρακολούθησαν και ορισμένοι συνάδελφοι από τα παραπάνω τμήματα.

Στα πλαίσια της ίδιας επίσκεψης οι παραπάνω συνάδελφοι ενημερώθηκαν από μένα με κατάλληλες παρουσιάσεις για το ΤΕΙ, την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, το Τμήμα Ηλεκτρολογίας και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Ισχύος, ιδιαίτερα στους τομείς της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης τους επέδειξα το πρόγραμμα NEAPOLIS 2.1 και μετά την επίδειξη μου ζήτησαν να το παρουσιάσω στην Νορβηγία, τόσο σε σπουδαστές και συναδέλφους όσο και σε ανθρώπους της βιομηχανίας. Οι ίδιοι ανέλαβαν να οργανώσουν σχετική επίσκεψή μου στο Bergen στο τέλος Αυγούστου 96.

Λίγο καιρό μετά την επίσκεψη των Νορβηγών ήρθε η ώρα της επίσκεψης διδασκαλίας στην Γερμανία στον φίλο μου Klaus Wippich την οικογένεια του οποίου είχα γνωρίσει πριν από έξι (6) μήνες περίπου. Δυστυχώς δεν έχω μπορέσει να βρώ την γραπτή έκθεση προς το Συμβούλιο και έτσι θα είμαι πολύ συνοπτικός. Η αναχώρηση πρέπει να ήταν από την Καβάλα μάλλον για Ντύσσελντορφ και από κεί με τρένο για Wilhelmshaven. Πρέπει να έμεινα για τελευταία φορά μάλλον στο ξενοδοχείο Am Stadtpark σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και το FH και εκεί πήγαινα μόνο για ύπνο το βράδυ. Η προσαρμογή του Neapolis στο δίκτυο του FH δεν ήταν εύκολη αλλά μετά από δοκιμές και γκρίνιες στους τυπικούς γερμανούς βρέθηκε λύση και το πρόγραμμα στην έκδοσή του για δίκτυο λειτούργησε λίγο πολύ κανονικά. Θυμάμαι ότι εκείνο τον καιρό στο FH είχε πάει ο Β. Τσορμπατζόγλου για πρακτική άσκηση και κάπου τον συνάντησα αλλά δεν θυμάμαι περισσότερα. Ο ίδιος πρέπει να είχε περάσει και από το δικό μου εργαστήριο όπου έκανε και Πτυχιακή Εργασία και Πρακτική ασκηση μάλλον τον προηγούμενο χρόνο. Η φιλοξενία της Μαρίνας ήταν υποδειγματικά ελληνική και ευχαριστήθηκα πάρα πολύ παρά τον γερμανικό καιρό που επικρατούσε. Η βδομάδα πρέπει να πέρασε, συμπληρώθηκαν οι δέκα ώρες διαλέξεων που ήταν τυπικά απαραίτητες και αφού δώσαμε ραντεβού για τον επόμενο Μάρτιο στην Καβάλα, πήρα το τρένο για το Duesseldof και από κεί πίσω στην Καβάλα.

Δέκα μέρες περίπου μετά πετάχτηκα με το αυτοκίνητο μέχρι την Λαμία για ένα εκλεκτορικό, έτσι για αλλαγή. Στο ενδιάμεσο μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού, σύνδεσης διαδικτύου μέσω μισθωμένης γραμμής του ΟΤΕ, προετοιμασίας για το απίστευτο φορτίο του επόμενου εξαμήνου και φυσικά τα τρέχοντα θέματα του τμήματος και της προετοιμασίας της Σύμβασης Ιδρύματος του Προγράμματος SOCRATES που θα αντικαθιστούσε τα διαπανεπιστημιακά δίκτυα ERASMUS. Παράλληλα προχωρούσαν και τα σχέδια των μηχανικών για την έκδοση της άδειας με σκοπό να αρχίσει η κατασκευή του κτιρίου το καλοκαίρι μετά την έκδοση της άδειας. Οι γονείς μου μάλλον για τελευταία φορά πήγαν να μαζέψουν τις ελιές τους αλλά και με εργάτες και όχι μόνοι τους.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων ήρθαν και έφυγαν με μένα να πηγαινοέρχομαι μεταξύ Καβάλας και Θάσου αλλά και μεταξύ σπιτιού και ΤΕΙ όποτε μπορούσα και όποτε έπρεπε. Καμιά σκέψη για διακοπές στην Θάσο στο καταχείμωνο μετά την άσχημη εμπειρία του 1992. Ευτυχώς τότε υπήρχε το δελφίνι που έκανε, όταν ο καιρός το επέτρεπε, το ταξίδι σχετικά άνετο και γρήγορο.

Αμέσως μόλις μπήκε το 1996 άρχισαν τα ταξίδια με πρώτο στην Γερμανία που ήταν ένας συνδυασμός δύο επισκέψεων, στο FH Furtwagen στα νότια στον Μέλανα Δρυμό και στο FH Ulm στα νοτιδυτικά μέσω Μονάχου από την Θεσσαλονίκη δυστυχώς. Ακολουθεί η έκθεση για το ταξίδι

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ημερολόγιο

Τρίτη 9-1-96

Αναχώρηση από Καβάλα στις 6.00 με ταξί για το Αεροδόμιο Μακεδονία

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 10.00 με αεροπλάνο για Μόναχο

Αναχώρηση από Αεροδόμιο Μονάχου για Donauechingen στις 12.30 με τρένο

Αναχώρηση από Donauechingen στις 18.45 για Furtwangen με αυτοκίνητο

Αφιξη στο Ξενοδοχείο Zum Ochsen στο Furtwangen στις 19.15

Τετάρτη 10-1-96

Επίσκεψη στο Τμήμα Product Engineering του FH Furtwangen, εγκατάσταση προγραμμάτων και παρουσιάσεων σε υπολογιστή, διάλεξη τριών ωρών σε σπουδαστές και συναδέλφους που αφορούσε το ΤΕΙ Καβάλας, το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Ισχύος και το Πρόγραμμα NEAPOLIS. Eπίδειξη του προγράμματος στους σπουδαστές. Συνάντηση και συζήτηση με τον Αντι-πρύτανη του FH Furtwangen για τις δυνατότητες συνεργασίας.

Επίσκεψη των εργαστηρίων σχεδίασης και κατασκευής ημιαγωγικών κυκλωμάτων πολύ μεγάλης κλίμακας. Συζήτηση με τον Καθηγητή Dr. Federle για τις δυνατότητες ανταλλαγής σπουδαστών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Πέμπτη 11-1-96

Επίσκεψη και ξενάγηση στα Εργαστήρια του Τμήματος Product Engineering.

Αναχώρηση από Furtwangen στις 11.15 για Donauechingen με αυτοκίνητο

Αναχώρηση από Donauechingen στις 12.15 για Ulm με τρένο

Αφιξη στο Ulm στις 14.50, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

Συνάντηση και συζήτηση με τον Καθηγητή Angel Salaverria απόγευμα και βράδυ

Παρασκευή 12-1-96

Συνάντηση των μελών του δικτύου D-5007/06 στο FH Ulm. Xαιρετισμός του Προέδρου του FH Ulm Καθηγητή Dr. Hentschel, παρουσίαση των παρόντων ιδρυμάτων (FH Ulm, Halmstad University College, EUITI San Sebastian, ETSI Oviedo, ΤΕΙ Καβάλας). Η δική μας παρουσίαση ήταν η μόνη που έγινε με υπολογιστή ο οποίος διατέθηκε από το FH Ulm. Eπίσκεψη ορισμένων εργαστηρίων του FH Ulm και κατόπιν γεύμα.

Συζήτηση για τις ανταλλαγές σπουδαστών και εκπαιδευτικών μεταξύ των ιδρυμάτων. Θα δεχθούμε μια ισπανίδα σπουδάστρια το Εαρινό Εξάμηνο και συζητείται η ανταλλαγή επισκέψεων εκπαιδευτικών μεταξύ ΤΕΙ Καβάλας και FH ULM. Στην συνέχεια συζήτηση για τις γενικές γραμμές του προγράμματος SOCRATES και συνάντηση με ενδιαφερόμενους σπουδαστές. Ενας σπουδαστής, έλληνας στην καταγωγή εκδήλωσε ενδιαφέρον για πτυχιακή εργασία στο ΤΕΙ Καβάλας το Χειμερινό Εξάμηνο 1996/97.

Επίσκεψη των Εργαστηρίων Ενεργειακής Κατεύθυνσης στο Geislingen και συγκεκριμένα των εργαστηρίων Φωτοβολταϊκών, Θερμικής Τεχνολογίας και Ηλεκτρονικών ισχύος. Συνάντηση και συζήτηση με τον Καθηγητή Ludwig Kolb για τις δυνατότητες συνεργασίας των Εργαστηρίων ηλεκτρονικών ισχύος των δύο ιδρυμάτων. Εγκατάσταση και επίδειξη του NEAPOLIS 2.1 σε έναν υπολογιστή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών ισχύος. Επιδείχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πιό στενή συνεργασία.

Το βραδυ δείπνο από τον Προεδρο Prof. Dr. Hentschel και την Υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Frau Birgit Bruns.

Σάββατο 13-1-96

Ξενάγηση στην πόλη της Ulm

Kυριακή 14-1-96

Αναχώρηση από Ulm για Αεροδρόμιο Μονάχου στις 7.30 με τρένο

Αναχώρηση από Αερδρόμιο Μονάχου για Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 12.30

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Μακεδονία για Καβάλα στις 16.00

Αφιξη στην Καβάλα στις 18.30

2. Συμπεράσματα

Οι επισκέψεις και στα δύο γερμανικά ιδρύματα των οποίων η ποιότητα είναι εξαιρετική ήταν επιτυχείς και αποδοτικές. Αποκτήθηκε μια πληρέστερη εικόνα των δυνατοτήτων τους και μια πιό στενή γνωριμία με τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για διεθνείς σχέσεις. Εκφράστηκε έντονα η επιθυμία για περισσότερες ανταλλαγές σπουδαστών αλλά και εκπαιδευτικών. Ενημερώθηκαν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί για τις δυνατότητες του δικού μας ιδρύματος και προωθήθηκε ταυτόχρονα και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα το πρόγραμμα NEAPOLIS.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν πρόλαβα να επιστρέψω από την Γερμανία και στις 17.1 φτάνει στο ΤΕΙ μια ομάδα τεσσάρων εκπαιδευτικών από το παράρτημα Aalst του βελγικού KaHo Sint Lieven άσχετων βασικά με μένα αλλά εγώ τους ανέλαβα κατά βάση. Ξεναγήσεις και συζητήσεις κυρίως γιατί τους άφησα στον Σταυρίδη μια που για Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ενδιαφερόταν.

Στις 21.1 ήρθε η ώρα για την επίσκεψη διδασκαλίας στο KaHo Sint Lieven που βρίσκεται στο Ghent ή ελληνικά Γάνδη. Ακολουθεί η έκθεση στο Συμβούλιο

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ημερολόγιο

Κυριακή 21-1-96

Αναχώρηση από Καβάλα στις 5.30 με ταξί για το Αεροδόμιο Μακεδονία

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 9.25 με αεροπλάνο για Βρυξέλλες

Αφιξη στο Αεροδόμιο Βρυξελλών στις 11.30 τοπική ώρα

Συνάντηση με τον Καθηγητή Luc van Huffel που με περίμενε εκεί

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο για Ghent στις 12.30 με αυτοκίνητο

Αφιξη στο Ξενοδοχείο Gravensteen στην Ghent στις 13.15

Δευτέρα 22-1-96

Yποδοχή από τον Προϊστάμενο του τμήματος Ηλεκτρονικής κ. Dirk Hanselaer και συνάντηση με τον διευθυντή του KaHo Sint Lieven k. Harrens. Συζήτηση με την υπεύθυνη του Προγράμματος SOCRATES κ. Hilde Lauwereys και συναδέλφους για την στενότερη συνεργασία στα πλαίσια του προγράμματος. Προτάθηκε να αρχίσει η συνεργασία στα πλαίσια του SOCRATES με μικρό αριθμό σπουδαστών και εκπαιδευτικών και να αυξηθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Επίσκεψη στα Εργαστήρια του τμήματος Ηλεκτρονικής και στην συνέχεια εγκατάσταση και δοκιμή των προγραμμάτων στην αίθουσα υπολογιστών. Εγκαταστάθηκαν και δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα NEAPOLIS 2.1, οι παρουσιάσεις και τα δοκιμαστικά προγράμματα της νέας έκδοσης του προγράμματος NEAPOLIS.

To μεσημέρι γεύμα σε εστιατόριο με συναδέλφους.

Το απόγευμα με συνοδό τον k. Luc van Huffel επίσκεψη σε δύο βιβλιοπωλεία για ενημέρωση.

Τρίτη 23-1-96

Από 9.00-13.00 μάθημα σε 18 σπουδαστές του τρίτου έτους. Στην αρχή τους παρουσίασα μέσα από Slide Shows το ΤΕΙ Καβάλας, το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Ισχύος και το Πρόγραμμα NEAPOLIS. Στην συνέχεια τους έκανα επίδειξη της χρήσης του προγράμματος και κατόπιν παρουσίαση του προγράμματος των Τριφασικών Ηλεκτρικών Κινητήρων. Οι σπουδαστές κατά την διάρκεια του δεύτερου διώρου άρχισαν να χρησιμοποιούν από μόνοι τους και να πειραματίζονται στο NEAPOLIS.

To μεσημέρι πρόχειρο γεύμα στην καφετέρια του KaHo.

Από 14.00-18.00 μάθημα σε 15 σπουδαστές. Στην αρχή έγινε παρουσίαση του προγράμματος των τριφασικών ανορθωτών και στην συνέχεια οι σπουδαστές πειραματίστηκαν εκτεταμένα στους τριπαλμικούς, εξαπαλμικούς και δωδεκαπαλμικούς ανορθωτές με διάφορους τρόπους ελέγχου. Τέλος έγινε επιδειξη και πειραματισμός στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων συνεχούς ρεύματος.

Τετάρτη 24-1-96

Από 9.00-12.30 μάθημα σε 14 σπουδαστές. Καλύφθηκαν τα προγράμματα των κινητήρων συνεχούς ρεύματος και των κινητηρίων συστημάτων με μονοφασικούς και τριφασικούς ανορθωτές.

Γεύμα σε μικρό εστιατόριο με τους Dirk Hanselaer και Luc van Huffel.

Στις 14.00 αναχώρηση με συνάδελφο του Παραρτήματος Aalst που είχε επισκεφτεί την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΕΙ Καβάλας για το Aalst. Επίσκεψη των εργαστηρίων του εκεί τμήματος ηλεκτρονικής και συνάντηση με τον Διευθυντή του. Εκτεταμένη συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας.

Στις 17.30 αναχώρηση με αυτοκίνητο για τις Βρυξέλλες. Περίπατος στην κεντρική πλατεία και στην συνέχεια δείπνο που παρέθεσε το Παράρτημα Aalst με άλλους τρείς συναδέλφους. Επίμονη πρόταση συνεργασίας που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της σύμβασης ιδρύματος με το KaHo Sint Liven. Επιστροφή στην Ghent αργά το βράδυ.

Πέμπτη 25-1-96

Μάθημα από 9.00-12.30 σε συναδέλφους από τρία τμήματα ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας που διδάσκουν σχετικά μαθήματα με βασικό περιεχόμενο την επίδειξη ορισμένων προγραμμάτων.

Το μεσημέρι γεύμα στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου Ghent που εξυπηρετεί και τους σπουδαστές του ΚaΗo με τους Dirk Hanselaer και Luc van Huffel.

Παρασκευή 26-1-96

Μάθημα από 9.00-12.30 σε 14 σπουδαστές. Καλύφθηκαν τα προγράμματα των τριφασικών αντιστροφέων, των τριφασικών μετατροπέων συχνότητας των τριφασικών κυκλομετατροπέων και των τριφασικών κινητηρίων συστημάτων με τριφασικούς ασύγχρονους κινητήρες που ελέγχονται από τριφασικούς αντιστροφείς. Στο τέλος επιδείχθηκε στους σπουδαστές και η νέα έκδοση του προγράμματος που ετοιμάζεται.

Το μεσημέρι γεύμα σε μικρό εστιατόριο με τους Dirk Hanselaer και Luc van Huffel.

Στις 14.00 επίσκεψη στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας SIDMAR όπου επισκεφθήκαμε ένα από τα πολλά εργοστάσια παραγωγής χαλυβδοελασμάτων με εξαιρετική αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής και είδαμε ορισμένα κινητήρια συστήματα πολύ μεγάλης ισχύος (12.5 MW) με έλεγχο από κυκλομετατροπείς 12 παλμών που χρησιμοποιούνται στην εξέλαση του χάλυβα.

Το βράδυ επίσημο δείπνο με τους Luc van Huffel και Dirk Hanselaer.

Σάββατο 27-1-96

Στις 9.45 αναχώρηση για την Brugge με Luc van Huffel και Wilfried Wittemberger για Brugge. Αφιξη στις 10.30, συνάντηση με ξεναγό, περίπατος στην πόλη, γεύμα και αναχώρηση στις 15.30 για επιστροφή στην Ghent.

Kυριακή 28-1-96

Αναχώρηση από Ghent για Αεροδρόμιο Βρυξελλών στις 11.00 με αυτοκίνητο

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Βρυξελλών για Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 15.30

Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Μακεδονία για Καβάλα στις 19.20

Αφιξη στην Καβάλα στις 22.20

2. Συμπεράσματα

Οι επισκέψεις και στα δύο βελγικά ιδρύματα των οποίων η ποιότητα είναι πολύ καλή ήταν επιτυχείς και αποδοτικές. Αποκτήθηκε μια πληρέστερη εικόνα των δυνατοτήτων τους και μια πιό στενή γνωριμία με τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για διεθνείς σχέσεις. Εκφράστηκε έντονα η επιθυμία για περισσότερες ανταλλαγές σπουδαστών αλλά και εκπαιδευτικών.

Δόθηκαν διαλέξεις περίπου 20 ωρών σε τέσσερις μέρες σε σπουδαστές και εκπαιδευτικούς με το πρόγραμμα NEAPOLIS που αποτελεί προϊόν του ιδρύματος και προβάλει το όνομά του. Το πρόγραμμα ζητήθηκε και εγκαταστάθηκε στο δίκτυο του KaHo Sint Lieven και θα χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα του επόμενου χρόνου στα πλαίσια των μαθημάτων Ηλεκτρονικών Ισχύος και Ηλεκτρικής Κίνησης.

Το πρόγραμμα προκάλεσε εξαιρετικά καλή εντύπωση τόσο στους σπουδαστές όσο και στους εκπαιδευτικούς και θα επιδιωχθεί συνεργασία με την βιομηχανία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την πληρέστερη αξιοποίησή του σε συνεργασία με τον κ. Dirk Hanselaer.

Bασικό συμπέρασμα της επίσκεψης είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο το KaHo Sint Lieven διότι βρίσκεται κοντά τόσο στις Βρυξέλλες όπου παίρνονται οι αποφάσεις όσο και στην Βιομηχανία που αφθονεί στην περιοχή και έχει πολύ καλές σχέσεις με το ίδρυμα.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μετά την επιστροφή στην Καβάλα ήρθε η ώρα των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου και μια ανάπαυλα από τα μαθήματα. Κάπου τότε άρχισε και η επέλαση των ξένων σπουδαστών που ήταν ακόμα περισσότεροι από το προηγούμενο και όλοι σχεδόν χρειαζόταν την προσοχή μου. Δέκα αγόρια και ένα κορίτσι, πέντε από την Ολλανδία, δύο από την Ισπανία, πέντε από την Γερμανία και ένας από το Βέλγιο. Εξι για Πρακτική Ασκηση και Πέντε για Πτυχιακή εργασία. Παράλληλα με αυτούς και άλλοι τόσοι έλληνες σκοτωνόταν ποιος θα βρεί θέση να καθήσει στους υπολογιστές. Ποτέ δεν ήταν αρκετοί γιατί και οι υπόλοιποι ξένοι σπουδαστές του ΤΕΙ στο εργαστήριο έβρισκαν καταφύγιο μια που όλα τα υπόλοιπα δεν ήταν διαθέσιμα για ελεύθερη χρήση. Πιο σπάνια άκουγες ελληνικά στην αίθουσα υπολογιστών παρά αγγλικά. Αδιανόητο για ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο Μάρτιος μπήκε με το τυπικό εαρινό εξάμηνο και τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις αλλά με ένα φορτίο λιγότερο. Δεν θυμάμαι ακριβώς την αφορμή αλλά κάτι πρέπει να έγινε με την διοίκηση που δεν θυμάμαι και βρήκα ευκαιρία να παρατήσω το Προϊσταμενιλίκι στον Ψωμιάδη που ανέλαβε τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Κράτησα όμως το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ανέλαβα και τον συντονισμό του επερχόμενου SOCRATES. Κάπου τότε πρέπει να εμφανίστηκαν και τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και δεν άργησαν να με ανακατέψουν και σε αυτά. Στα μέσα Μαρτίου πετάχτηκα και σε ένα εκλεκτορικό του ΤΕΙ Καλαμάτας στην Αθήνα.

Προς τα τέλη Μαρτίου επισκέφτηκαν την Καβάλα ο Angel για την δεύτερη επίσκεψη διδασκαλίας μεταξύ 24 και 30.3 και ο Klaus από 30.3 μέχρι 2.4 για επίσκεψη γνωριμίας. Για δέκα μέρες ήμουν η σκιά τους. Μέσα στον χαμό αυτό το εργαστήριο υφίσταται την πρώτη επίθεση στα μηχανήματά του την νύχτα 29 προς 30.3 με κλοπή τμημάτων των υπολογιστών του (κυρίως μνήμες και σκληροί δίσκοι) με είσοδο από ένα ξεκλείδωτο παράθυρο. Εκτός από την παύση λειτουργίας των πιο πολλών υπολογιστών χάθηκαν και δουλειές των σπουδαστών στους σκληρούς δίσκους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε. Ευτυχώς το ΤΕΙ έδρασε γρήγορα και μετά από κάποιες ανακατατάξεις και επείγουσες αγορές το εργαστήριο άρχισε πάλι να λειτουργεί σιγά σιγά τις επόμενες μέρες ενώ αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας με κάγκελα στα παράθυρα και περιορισμό της πρόσβασης σε χρόνο και πρόσωπα. Σιγά σιγά τα κτίρια που ήταν πολύ όμορφα και καθαρά άρχισαν να θυμίζουν φυλακές με κάγκελα παντού, σιδεριές στις πόρτες, συναγερμούς και άλλα παρόμοια που κάθε άλλο παρά σε σχολείο παραπέμπουν.

Μετά την αναχώρηση και του Klaus για την Γερμανία ήρθαν οι πασχαλινές διακοπές και η μετακίνηση στην Θάσο. Δυστυχώς αρρώστησε η Λίνα με αλλεργική πορφύρα και εγώ και η Φωτεινή είχαμε κανονίσει να πάμε στην Ισπανία. Την αφήσαμε με πυρετό στην γιαγιά της στο Λιμένα και φύγαμε το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου στις 4.15 την νύχτα από την Καβάλα για Θεσσαλονίκη και πετάξαμε Αθήνα, μετά Παρίσι και μετά Μπιαρίτζ όπου μας περίμενε ο Angel και μας έφερε στο San Sebastian όπου φτάσαμε στις 7 το απόγευμα. Το ταξίδι μεγάλο και δύσκολο αλλά και βασανιστικό με το μυαλό στην Θάσο και στην άρρωστη κόρη μας. Μετά το Πάσχα μεταφέρθηκαν στην Καβάλα και ο παιδίατρός μας, ο αείμνηστος Γιώργος Μέττας, που την είδε μας καθησύχασε από το τηλέφωνο και κάπως ηρεμήσαμε. Κατά τα άλλα είχαμε την συνάντηση του δικτύου NL-1009 με τον Adolfo, ως νέο εκπρόσωπο του ΕUITI San Sebastian που πρέπει να ήταν και η τελευταία του δικτύου γιατί θα ακολουθούσε το SOCRATES όπου δεν υπήρχαν δίκτυα αλλά η Σύμβαση Ιδρύματος για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων που θα γινόταν από κάθε ίδρυμα. Μετά την συνάντηση είχα την δεύτερη σειρά διαλέξεων σε σπουδαστές ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς με το Neapolis σε μια αίθουσα υπολογιστών που πρέπει τώρα να ήταν μόνιμη αν και οι υπολογιστές ήταν χειρότεροι από τους δικούς μας αλλά μπορούσαν στοιχειωδώς να τρέξουν το πρόγραμμα εγκατεστημένο στον καθένα στην έκδοση 2. Φυσικά ο Angel και η Casti μας περιποιήθηκαν όσο μπορούσαν, μας έκαναν σχεδόν καθημερινά το τραπέζι στο σπίτι τους και μας ξενάγησαν σε πολλές γειτονικές πόλεις. Ηταν ένα εξαιρετικό ταξίδι με ασύγκριτη φιλοξενία και αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με την αρρώστια της Λίνας θα το απολαμβάναμε πολύ περισσότερο. Η επιστροφή στην Καβάλα την Κυριακή του Θωμά ήταν ομαλή και με άφιξη στην Χρυσούπολη αντί της Θεσσαλονίκης. Μόλις μπήκαμε από την πόρτα τρέχει η Λίνα να μας δείξει χαρούμενη ότι δεν έχει πιά κοκκινίλες στην κοιλιά της. Την άλλη μέρα σχολείο και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Ο Μάϊος ήταν αφιερωμένος στην Σύμβαση Ιδρύματος του SOCRATES και χρειαζόταν κάθε τμήμα να προτείνει τις δραστηριότητές του που ήθελε να συμπεριληφθούν στην σύμβαση για να χρηματοδοτηθούν αλλά χρειαζόταν υπογραφή διμερών συμβάσεων μεταξύ ιδρυμάτων που αναλάμβαναν να υλοποιήσουν αυτές τις δραστηριότητες. Οσα τμήματα είχαν ενεργές συνεργασίες στα πλαίσια των διαπανεπιστημιακών δικτύων εύκολα μπορούσαν να το εξασφαλίσουν αλλά τα λεφτά που θα έπαιρναν δεν ήταν καθόλου βέβαια. Κατά την διάρκεια του Μαϊου συμμετείχα σε δυό τουλάχιστον συναντήσεις πανεπιστημίων για την σύνταξη της σύμβασης που έγιναν στην Κομοτηνή με την υποστήριξη ΔΠΘ, ΙΚΥ και ΤΕΙ Πάτρας.

Στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε το Εαρινό εξάμηνο και άρχισαν οι εξετάσεις εξαμήνου και οι παρουσιάσεις των πτυχιακών εργασιών των πολλών ξένων σπουδαστών για τις οποίες έφτασε ο Dirk από την Γάνδη για την εξέταση τριών νομίζω βέλγων σπουδαστών για τέσσερις μέρες στα μέσα του μήνα. Κάποια στιγμή καταθέσαμε και τον φάκελο για την άδεια του κτιρίου διαμερισμάτων στο Λιμένα και πήραμε την άδεια στα χέρια μας στα τέλη Ιουλίου. Κάπου στα μέσα Ιουλίου τελείωσα και εγώ από τα διοικητικά, τις διορθώσεις των γραπτών, την επισκευή των υπολογιστών και έδιωξα και τους τελευταίους ξένους σπουδαστές για τις χώρες τους.

Το καλοκαίρι του 1996 δεν ήταν εύκολο. Εκτός από τα προβλήματα υγείας της μάνας μου που όσο περνούσε ο καιρός χειροτέρευαν στα τέλη Ιουλίου αρχίσαμε την κατασκευή του κτιρίου με τις εκσκαφές, την θεμελίωση και τον σκελετό του κτιρίου που κράτησε αρκετούς μήνες μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με την εκσκαφή του βόθρου και την περίφραξη.

Με τον Dirk στο σπίτι του στο Βέλγιο

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ο γάμος της Λίνας

Μια όψη της φοιτητικής ζωής στην Πάτρα του 1969-70

Η Βάλτα του Πρίνου με τον φακό του Δημητράκη Παπάνθιμου

Η οικογένεια του προ-παππού μου Ιωάννη Παπανθίμου