Περιμένοντας ...το διαδίκτυο

Το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς 1994/95 είχε από όλα. Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου δεν ήταν πρόβλημα και το Σεμινάριο της Τηλεματικής περιείχε και μαθήματα στα Αγγλικά από τον Hans που έφτασε από το Groningen για μια βδομάδα. Εμεινε στο Εγνατία μια που υπήρχε άφθονο χρήμα και εγώ τον πηγαινοέφερνα καθημερινά. Κάπως αποκτήσαμε μέσω τηλεφωνικού μόντεμ θυρίδα στο ολλανδικό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου DIALCOM μέσω του HHGroningen αλλά δεν ήταν για πολύ γιατί έληξε σύντομα η δωρεάν περίοδος χρήσης και κατόπιν έπρεπε να πληρώνουμε και δεν το κάναμε. Εψαχνα μανιωδώς να εξασφαλίσω για το εργαστήριο σύνδεση διαδικτύου αλλά ήταν ακόμα νωρίς για την Καβάλα μια που το προνόμιο αυτό ήταν μόνο για τις μεγάλες πόλεις και στην Καβάλα θα ερχόταν αργότερα. Πληρώσαμε ένα σωρό λεφτά για μια σύνδεση HellasPack μέσω του EuROFORM αλλά με ελάχιστα ως μηδενικά αποτελέσματα.

Τον Οκτώβριο με τον Κ. Τερζίδη επιστρέψαμε στην Ολλανδία για ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων, την συνάντηση του δικτύου NL-1009 που συντόνιζε το Groningen, την ολοκλήρωση των δράσεων του προγράμματος Τηλεματικής στα πλαίσια του EUROFORM και μια σειρά διαλέξεων με το Neapolis στα πλαίσια της ανταλλαγής διδασκόντων (TS Mobility) του δικτύου. Με ένα σμπάρο όχι δύο αλλά τρία τρυγόνια. Ακουσα άγρια παράπονα για την συμμετοχή μας με προτροπές να μην στείλει κανείς σπουδαστή στην Καβάλα και έπεσα από τα σύννεφα που βρισκόμουν. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος ήρθε στην Καβάλα ειδοποιημένος από τον ξένο σπουδαστή για εξέταση της πτυχιακής  του που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω προσωπικού προβλήματος του επιβλέποντα στην Καβάλα χωρίς  να ενημερωθεί έγκαιρα. Εγώ φυσικά δεν είχα ιδέα αλλά το έμαθα μετά την επιστροφή μου. Ο ολλανδός ήρθε στην Καβάλα χωρίς επίσημη ενημέρωση από μας αλλά μετά από ενημέρωση από τον σπουδαστή του. Τυπικά προβλήματα κακής συνεννόησης και έλλειψης συνεργασίας. Τον καιρό εκείνο ο τομέας ισχύος αντιμετώπιζε προβλήματα στην Ευρώπη διότι οι νέοι στρέφονταν με μανία στους υπολογιστές και τις επικοινωνίες με αποτέλεσμα λόγω μικρού αριθμού σπουδαστών να μην υπάρχει ευχέρεια ανταλλαγών ούτε και πληθώρα διαθέσιμων εκπαιδευτικών. Οι ανταλλαγές επισκέψεων διδασκαλίας ήταν σπανιότατες και συνήθως περιορίζονταν σε ελάχιστους ανθρώπους σαν εμένα και τον Angel και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών ήταν μεγάλο ενώ τα χρήματα ανεπαρκή. Οι κεντροευρωπαίοι έπαιρναν το τρένο και είχαν την ευχέρεια της φθηνής μετακίνησης ενώ τα εξοπλισμένα διαμερίσματα των φοιτητικών εστιών παρείχαν επίσης φθηνή στέγαση. Για μας τους περιφερειακούς έπρεπε να τσοντάρει άγρια το ίδρυμα αποστολής.

Μετά τα μέσα Οκτωβρίου τέλειωσαν τα ταξίδια και επέστρεψα στην καθημερινότητα και τα προβλήματά της, το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε σιγά σιγά όπως και οι προμήθειες νέου εξοπλισμού με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να είμαστε σε άριστη κατάσταση από άποψη εξοπλισμού και πλήθη σπουδαστών να συνωστίζονται για πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση. Η Μαρία Μ. αποφάσισε να πάει στο San Sebastian για πτυχιακή εργασία με τον Angel το επόμενο εαρινό εξάμηνο και ήταν η πρώτη τολμηρή από το τμήμα Ηλεκτρολογίας.  Στην συνάντηση του Groningen αποφασίστηκε ότι πέντε (5) σπουδαστές θα μας επισκεφθούν το Εαρινό Εξάμηνο, ένας (1) από το San Sebastian σταλμένος από τον Angel, δύο ολλανδοί από το Groningen, o Michel και ο Peter για πρακτική άσκηση και δύο Γερμανοί από το Furtwagen σταλμένοι από τον Hartmut και το τμήμα Product Engineering. Στο τέλος του χρόνου το Εργαστήριο Εκπαίδευσης με Υπολογιστή διέθετε 11 μονάδες 486 και 4 μονάδες 386 δικτυωμένες σε Novell με επικοινωνίες HellasPack με τον εξωτερικό κόσμο αλλά όχι ακόμα διαδίκτυο για τους σπουδαστές. Υπήρχαν δύο αίθουσες με υπολογιστές, μια αίθουσα άσκησης με αρκετά θρανία και πίνακα μαρκαδόρου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα διδασκαλίας. Η αίθουσα διέθετε και κινητό Datashow για εμφάνιση οθόνης υπολογιστή οπότε το μάθημα γινόταν πιο ζωντανό και εντυπωσιακό.

Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούνταν στην ανάπτυξη του Neapolis ήταν η Basic σε διάφορες και συνεχώς εξελισσόμενες μορφές, από την απλή Qbasic μέχρι την Visual Basic για Windows αρκετές ενδιάμεσες εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου είχε εμπλουτισθεί σχεδόν με όλα τα τελευταία βιβλία στο αντικείμενο του εργαστηρίου κατά κανόνα στην αγγλική γλώσσα όπως επίσης και πολλά σχετικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών της ΙΕΕΕ αλλά και όσα βιβλία κυκλοφορούσαν στα ελληνικά. Τα χρήματα των προγραμμάτων έρευνας και κατάρτισης στα οποία συμμετείχε το εργαστήριο, δηλαδή εγώ και μόνον δυστυχώς, έπιαναν τόπο.

Εκείνα τα χρόνια άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα υγείας, ευτυχώς όχι σοβαρά, πρώτα με την μέση που δεν με ξεχνάει ακόμα και τώρα, όσο και με τον αγνώστου αιτιολογίας υπερσπληνισμό, που τότε ήταν στην αρχή του αλλά αργότερα, σε είκοσι χρόνια κατέληξε σε σπληνεκτομή.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν άργησαν να έρθουν και να περάσουν χωρίς προβλήματα σε γενικές γραμμές με διαμονή στην Καβάλα και ημερήσιες μετακινήσεις στην Θάσο για επίσκεψη των γονιών μου που δεν τα καλοκατάφερναν πλέον μόνοι τους με τις ελιές και είχαν πάρει εργάτες αρκούμενοι κυρίως σε επίβλεψη και υποστήριξη αλλά δεν εγκατέλειψαν ακόμα το χωράφι. Η μάνα μου είχε αρχίσει να ξεχνάει και να μην θυμάται ορισμένα απλά πράγματα κυρίως πρόσφατα όπως και να χάνει τον προσανατολισμό της στον κλήρο χωρίς οι οποιεσδήποτε εξετάσεις της να δείξουν κάτι ανησυχητικό ή παθολογικό. Αφήσαμε το ψάξιμο για το καλοκαίρι και επιστρέψαμε μετά τις διακοπές στα καθημερινά καθήκοντα.

Μέσα σε ένα μήνα το εργαστήριο γέμισε νέους ξένους σπουδαστές και η Μαρία έφυγε για το San Sebastian από όπου συχνά μου έστελνε Fax με τα νέα της. Οι δυό Ολλανδοί ήρθαν ορεξάτοι για Πρακτική Ασκηση και άρχισαν να δουλεύουν με άγνωστους ρυθμούς για συνήθεις σπουδαστές, ιδιαίτερα ο Michel που τελείωνε τα projects με ρυθμό αστραπής και ζητούσε νέα δουλειά κάθε λίγο και λιγάκι. Ο βάσκος ήρθε για πτυχιακή εργασία και ήταν καλός και μεθοδικός αλλά όχι τόσο πολύ δυνατός όσο ο πρώτος. Οι δύο γερμανοί από το Furtwagen ήρθαν για πτυχιακή εργασία που θα γινόταν με συνεπίβλεψη από τον Κώστα Τερζίδη και ανέλαβαν ως θέμα την διαχείριση του Neapolis ως προϊόντος και με βοήθησαν να φτιάξω ένα μπούσουλα και να τον ακολουθώ χωρίς να πελαγοδρομώ. Εχοντας τελειώσει με το Σεμινάριο είχε μείνει η συγγραφή της τελικής έκθεσης για να πάρουμε και την τελευταία δόση των χρημάτων που μας παίδεψε αρκετά και η οριστική αποπληρωμή τράβηξε σε μάκρος για την σωστή κατανομή και αιτιολόγηση της συγχρηματοδότησης του 30% από το ΤΕΙ Καβάλας που έπρεπε να τεκμηριωθεί σωστά. Ευτυχώς που υπεύθυνος για την διοικητική υποστήριξη ήταν ο Γραμματέας του ΤΕΙ και ήξερε πώς να το κάνει γιατί εγώ ήμουν άσχετος με τα οικονομικά και τα διοικητικά θέματα.

Κάπου στις αρχές Απριλίου άρχισε και η πρώτη μου εξόρμηση στο εξωτερικό με πληρωμένα τα έξοδα από την εταιρεία ELWE από την οποία είχαμε αγοράσει κατόπιν διαγωνισμού ένα σημαντικό  μέρος του εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τα εργαστήρια Ηλεκτρονικών Ισχύος και Ηλεκτρικής Κίνησης και μας δόθηκε η δυνατότητα σύντομης εκπαίδευσης στην έδρα της εταιρείας. Συνοδός μας ο τοπικός αντιπρόσωπος Νίκος Στύλας από την Κοζάνη που ήξερε την Γερμανία σαν το σπίτι του. Ακολουθεί η έκθεση για την επίσκεψη, όπως περιγράφεται σε σχετική αναφορά προς το Συμβούλιο του ΤΕΙ.

Σας γνωρίζω ότι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μου στην Γερμανία από 5 ως και 13/4/95. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής αναπτύχθηκαν οι εξής δραστηριότητες

1. Την 6-4-95 επισκέφθηκα την εταιρεία ELWE και ενημερώθηκα για τις διαδικασίες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού στις εγκαταστάσεις της. Την ίδια ημέρα μου δόθηκε η ευκαιρία να ασκηθώ στην νέα εκπαιδευτική μονάδα ηλεκτρικών κινητηρίων συστημάτων τριφασικού ασύγχρονου κινητήρα με τριφασικό προγραμματιζόμενο αντιστροφέα. Οι εντυπώσεις από το εργοστάσιο της εταιρείας και τις διαδικασίες της ήταν άριστες.

2. Τις 7 και 8-4-95 επισκέφθηκα την διεθνή έκθεση βιομηχανικού υλικού Hannover Messe και απέκτησα μια μικρή ιδέα των πάσης σχεδόν φύσεως βιομηχανικών προϊόντων που υπήρχαν εκεί, ιδιαίτερα στους τομείς που με ενδιέφεραν. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το περίπτερο Ερευνας και Τεχνολογίας στο οποίο επιδεικνύονταν και πολλά επιτεύγματα των Γερμανικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων και FH).

3. Τις 9, 10 και 11-4-95 επισκέφθηκα το FH Wilhelmshaven στο δίκτυο του οποίου πρόκειται να συμμετέχει το ΤΕΙ Καβάλας από τον επόμενο χρόνο (Σεπτέμβριο 95). Η φιλοξενία από τους συντονιστές του Καθηγητές K. Wippich και H. Germer όπως και από το εκεί Γραφείο Διεθνών Σχέσεων ήταν εξαιρετική. Στα πλαίσια της επίσκεψης επισκέφθηκα αρκετά Εργαστήρια (Ηλεκτρονικών Ισχύος, Ηλεκτρικών Μετρήσεων, Ψηφιακών Συστημάτων, Σχεδίασης VLSI, Υψηλών Συχνοτήτων και Ηλεκτρικών Μηχανών) και ενημερώθηκα από τους Υπεύθυνους για τις δραστηριότητές τους. Επισκέφθηκα ακόμα την Βιβλιοθήκη, το Υπολογιστικό Κέντρο και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων. Στα πλαίσια της επίσκεψης συναντήθηκα με την Διοίκηση του Ιδρύματος και Ομάδα Καθηγητών που ενδιαφέρονται για περαιτέρω συνεργασία στα πλαίσια την Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για συνεργασία στα πλαίσια του προγράμματος SOCRATES και στα πλαίσια του τμήματός του που αφορά την Εκπαίδευση από Απόσταση με βάση το Πρόγραμμα NEAPOLIS που αναπτύχθηκε στο ΤΕΙ Καβάλας. Στα πλαίσια της επίσκεψης έδωσα μια διάλεξη δύο περίπου ωρών σε σπουδαστές και Καθηγητές που αφορούσε το ΤΕΙ Καβάλας, το Τμήμα Ηλεκτρολογίας και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Ισχύος. Στα πλαίσια της ίδιας διάλεξης έκανα και μια πολύ μικρή επίδειξη ορισμένων δυνατοτήτων του προγράμματος NEAPOLIS. Στα πλαίσια του νέου προγράμματος SOCRATES μου ζητήθηκε να επισκεφθώ πάλι το FH Wilhelmshaven τον επόμενο Οκτώβριο για μια εβδομάδα διαλέξεων πάνω στο πρόγραμμα NEAPOLIS. Oι εντυπώσεις από την επίσκεψη, το FH και την φιλοξενία ήταν άριστες.

4. Την 12-4-95 παρουσίασα την έκδοση DEMO του προγράμματος NEAPOLIS στον διευθυντή της εταιρείας ELWE κ. Schmidt και τον υπεύθυνο ανάπτυξης. Οι εντυπώσεις τους ήταν τέτοιες που αμέσως μου ζήτησαν να προωθήσουν την έκδοση DEMO στους πελάτες τους και ζήτησαν συνεργασία με σκοπό την πώληση μιας μελλοντικής έκδοσης. Επιφυλάχθηκα βέβαια να τους απαντήσω αλλά η έλλειψη ενός τέτοιου προγράμματος στην εκπαιδευτική αγορά είναι εμφανής και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται όπου αυτό παρουσιάζεται είναι αρκετά καλές.

Μετά την επιστροφή οι διακοπές του Πάσχα ήταν την άλλη βδομάδα και η Θάσος με τους γονείς μου που μας περίμεναν πως και πως. Ευκαιρία για ξεκούραση μεν αλλά και διαπίστωση ότι κάτι πιο σοβαρό τρέχει με τη μάνα μου που χρειάζεται πιο πολλή προσοχή. Οι τοπικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι συνέβαινε γιατί δεν ήταν ειδικοί και οι εξετάσεις δεν έδειχναν απολύτως τίποτα. Δεν μπορούσα τότε να κατανοήσω ότι έβλεπα τις πρώτες ενδείξεις Alzheimer. Δυστυχώς και να το αντιλαμβανόμουν δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι να βοηθήσω. Ετσι έμεινε να διερευνηθεί αργότερα μετά την επιστροφή μας στην Καβάλα και επίσκεψη στο Νοσοκομείο.

Πράγματι μόλις την είδε ο Τραϊφόρος μου λέει ξέρω τι έχει αλλά για επιβεβαίωση πρέπει να κάνει αξονική εγκεφάλου. Μόλις το άκουσε η μάνα μου λιποθύμησε από τον φόβο της αλλά γρήγορα συνήλθε γιατί δεν είχε κάτι σοβαρό εκείνη την στιγμή. Η αξονική έδειξε τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων και επιβεβαίωσε την νόσο. Η σύσταση ήταν υπομονή, έχει ακόμα μερικά χρόνια ζωή αλλά όχι περισσότερα από πέντε ως έξι το πολύ. Ηταν μόνο 67 χρονών. Μια ακόμα επίσκεψη σε νευρολόγο Καθηγητή στην Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε την εκτίμηση και ψάχνοντας βρήκαμε στην Ισπανία ένα φάρμακο που μου έστειλε ο Angel αλλά σύντομα ήρθε και στην Ελλάδα που καθυστερούσε κάπως αλλά δεν σταματούσε την εξέλιξη. Επέστρεψαν με τον πατέρα μου στον Πρίνο και περίμεναν την επιστροφή μας.

Το εαρινό εξάμηνο πέρασε με πολλή δουλειά, εξετάσαμε τις δυό πτυχιακές, και στο τέλος Ιουνίου αφού αφήσαμε τα παιδιά στην πεθερά μου στο Λιμένα ξεκινήσαμε με την Φωτεινή το πρώτο κοινό μας ταξίδι στην Ευρώπη αρχίζοντας από το Λονδίνο, συνεχίζοντας στο Manchester και κατόπιν στο Amsterdam και το Groningen όπου εγώ μπαινόβγαινα σε συναντήσεις και σε μαθήματα και εκείνη χάζευε τα αξιοθέατα. Ακολουθεί η έκθεση και για το τελευταίο αυτό ταξίδι.

1. Ημερολόγιο Κίνησης

29-6 : Αναχώρηση από Καβάλα για Λονδίνο, άφιξη το βράδυ της ίδιας μέρας

01-7 : Αναχώρηση από Λονδίνο για Manchester, άφιξη το μεσημέρι της ίδιας μέρας

02-7: Επίσκεψη στο National Styal Park-Greg Mill, δείπνο εργασίας με μέλη δικτύου

03-7: Πρώτη μέρα συνάντησης δικτύου D-3065-FH Wilhelmshaven

04-7: Αναχώρηση από Μanchester για Groningen μέσω Schiphol, άφιξη το βράδυ

05-7: Πρώτη μέρα μαθήματος “Εισαγωγή στο Neapolis 2.0” (9.00-15.00)

06-7: Δεύτερη μέρα μαθήματος “Εισαγωγή στο Neapolis 2.0” (9.00-15.00)

07-7: Τρίτη μέρα μαθήματος “Εισαγωγή στο Neapolis 2.0” (9.00-14.00)

08-7: Αναχώρηση από Groningen για Amsterdam, άφιξη το μεσημέρι

10-7: Αναχώρηση από Amsterdam για Καβάλα, άφιξη το βράδυ

2. Συνάντηση δικτύου D-3065

Το ΤΕΙ Καβάλας συμμετέχει στο δίκτυο από φέτος 1995/96 και ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε επίσημα στο δίκτυο αυτό. Κατ’αρχήν έγινε παρουσίαση των μελών που συμμετείχαν για πρώτη φορά (RT Carlow-Ιρλανδία, TEI Kαβάλας-Ελλάδα, ESTII Valencia-Ισπανία). Διένειμα το φυλλάδιο του ΤΕΙ στα αγγλικά, ένα τουριστικό έντυπο του ΕΟΤ για την Μακεδονία, μια δισκέττα με την έκδοση επίδειξης 2.01 του Neapolis και ένα φωτοαντίγραφο των διαφανειών που είχα ετοιμάσει για την παρουσίαση που έκανα.

Συμφωνήθηκαν οι ανταλλαγές των σπουδαστών του επόμενου χρόνου και έγιναν συζητήσεις για ένα κοινό πρόγραμμα στην Εφηρμοσμένη Μικροηλεκτρονική. Ανταλλάχθηκαν έντυπα ιδρυμάτων και έγινε μικρή συζήτηση για το πρόγραμμα SOCRATES η εφαρμογή του οποίου αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά για το 1996/97. Η βάση του θα είναι το University Contract που δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα και απαιτεί  εξαιρετικά αποτελεσματικό συντονισμό για να είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδρύματος με βάση προδιαγεγραμμένες ανταλλαγές σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Συμφωνήθηκε να γίνει η επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο του 1996 στο Mittweida Γερμανίας με στόχο να προετοιμαστούμε για το πρώτο πρόγραμμα SOCRATES που πρέπει να υποβληθεί μέχρι 30-6-96.

Στα πλαίσια της πρώτης μας συμμετοχής έγιναν δεκτοί για ανταλλαγή τρείς έλληνες σπουδαστές (1 WH, 2 MMU) ενώ θα δεχθούμε δύο γερμανούς σπουδαστές (FH WH) και έναν ισπανό σπουδαστή (ΕUITI SS). Στα πλαίσια του δικτύου θα δεχθούμε δύο Νορβηγούς συναδέλφους (Hogskol I Bergen) τον Οκτώβριο 1995 για επίσκεψη μικρής διάρκειας μερικών ημερών.

Στα πλαίσια της πρώτης μέρας επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο VLSI Design με πολλούς και αποτελεσματικούς σταθμούς εργασίας. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να μείνω το πρωϊ της δεύτερης μέρας που περιείχε κυρίως επίσκεψη εργαστηρίων και συζήτηση με άγγλους συναδέλφους διότι έπρεπε να βρίσκομαι την επόμενη μέρα στο Groningen.

Iδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το εστιατόριο για το προσωπικό του Πανεπιστημίου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του, κάτι το οποίο πραγματικά απουσιάζει από το δικό μας ίδρυμα και πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

3. Μάθημα “Εισαγωγή στο NEAPOLIS”-Επίσκεψη στο HvGroningen

Το τριήμερο μάθημα πραγματοποιήθηκε σε μια από τις δύο αίθουσες υπολογιστών του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Το πρόγραμμα εγκαταστάθηκε στο δίκτυο Novell και εργάστηκε σχεδόν άψογα μετά από κάποια αρχικά προβλήματα που επιλύθηκαν γρήγορα την πρώτη μέρα.

Φυσικά το μάθημα έγινε στα Αγγλικά και περιείχε την πρώτη μέρα μια σειρά παρουσιάσεων με slide shows που αφορούσαν εμένα, το ΤΕΙ Καβάλας, το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Ισχύος και τις βασικές αρχές του προγράμματος Neapolis 2.0. Στην συνέχεια την ίδια μέρα έγινε μια πρώτη σχετική επίδειξη ενός προγράμματος και του τρόπου που λειτουργεί.

Την δεύτερη μέρα άρχισαν οι επιμέρους παρουσιάσεις και επιδείξεις προγραμμάτων που αφορούσαν τους Ηλεκτρικούς Κινητήρες και τα Ηλεκτρονικά Ισχύος. Οι 16 σπουδαστές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα είχαν την δυνατότητα να παίξουν με το πρόγραμμα και να δοκιμάσουν όλες του τις δυνατότητες.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση και την επίδειξη των προγραμμάτων των κινητηρίων συστημάτων και των χαρακτηριστικών των μελλοντικών εκδόσεων μέσα από ορισμένες πτυχιακές εργασίες σπουδαστών μας.

Στα πλαίσια της επίσκεψής μου στο HvGroningen είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να συναντηθώ με αρκετούς παλιούς γνωστούς συναδέλφους όπως οι Peter Nederhoed, Hans v/d Laan, Bert Scheidema, Stefan van Sterkenburg, Petra Bergsma, Linda Maat. Επίσης συναντήθηκα με την νέα Προϊσταμένη του τμήματος Ηλεκτρολόγων, της οποίας το όνομα δεν μπόρεσα να συγκρατήσω, η οποία μου ζήτησε επιμόνως να συμμετάσχω σε ένα νέο δίκτυο που πρόκειται να κάνουν στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS. Φυσικά δεν είχα λόγους να αρνηθώ αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό μια που αυτό τον χρόνο δεν θα εγκριθούν καινούρια δίκτυα.

Στα πλαίσια της παρουσίας μου στο HvGroningen συζήτησα με δύο Ολλανδούς σπουδαστές που θα έρθουν τον Σεπτέμβριο για Πτυχιακή Εργασία και με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων για την αποδοχή έξι (6) συνολικά σπουδαστών το έτος 1995/96 που θα εργασθούν όλοι μαζί μου. Δεν αποδέχθηκα τις αιτήσεις και άλλων σπουδαστών που ζήτησαν να έρθουν γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιβλέψω αποτελεσματικά περισσότερους σπουδαστές. Συναντήθηκα ακόμα και με έναν γερμανό σπουδαστή από το γειτονικό FH Ostfriesland (Emden) που πρόκειται να έρθει στο ΤΕΙ Καβάλας μαζί με άλλους δύο τον Φεβρουάριο 1996. Τον παρέπεμψα να έρθει σε επαφή με τον κ. Μερτζανίδη ο οποίος θα τους αναλάβει αλλά χρειάζεται υποστήριξη σε χώρο και ίσως υπολογιστές. Ο ίδιος σπουδαστής μου μετέφερε και μήνυμα για την επόμενη συνάντηση του δικτύου NL-1009 που θα γίνει στο Emden της Γερμανίας από 7-10/9/95.

Στα πλαίσια των ανταλλαγών εκπαιδευτικών ο Καθηγητής Stefan van Sterkenburg θα μας επισκεφθεί για μιά βδομάδα διδασκαλίας με αντικείμενο “Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Ισχύος” εφόσον μπορέσει να βρεί χρόνο γι’αυτό στην διάρκεια μάλλον του 1996.

Μετά την επιστροφή μας από το πρώτο οικογενειακό ευρωπαϊκό ταξίδι κατευθείαν στην Θάσο για τις διακοπές μας. Η επόμενη χρονιά προβλεπόταν πολύ φορτωμένη αλλά κάπως είχα καλμάρει την Φωτεινή που όλα εκείνη τα τραβούσε με την δική μου εξαφάνιση από το σπίτι. Η μάνα μου πήγαινε σιγά σιγά από το κακό στο χειρότερο και δύσκολα μπορούσε να τα φέρει βόλτα, έτσι τον περισσότερο καιρό μέναμε στο Λιμένα αλλά κάθε μέρα όσο είμαστε στη Θάσο βρισκόμουν στον Πρίνο. Ο πατέρας μου αναλάμβανε ολοένα και πιο πολλές αρμοδιότητες της καθημερινότητας αν και ακόμα τις πιο πολλές δουλειές τις έκανε η μάνα μου. Λίγο τα μπάνια, λίγο η καλή βραδινή παρέα, λίγο η απασχόληση στο φορητό υπολογιστή οι βδομάδες του καλοκαιριού πέρασαν και η επιστροφή στην καθημερινότητα της Καβάλας από τα τέλη Αυγούστου μας προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα που έβαλε νέο φορτίο στην πλάτη μου.

Με τον Angel στο γραφείο μου
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ο γάμος της Λίνας

Μια όψη της φοιτητικής ζωής στην Πάτρα του 1969-70

Η Βάλτα του Πρίνου με τον φακό του Δημητράκη Παπάνθιμου

Η οικογένεια του προ-παππού μου Ιωάννη Παπανθίμου