Ουκρανία 2022… αδιέξοδο;

Πέρασαν δύο μήνες και βαδίζουμε στον τρίτο από την έναρξη της επιχείρησης Ζ και V και Ο.

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να πούν ότι πέτυχαν τους στόχους τους. Οι Ουκρανοί βλέπουν την χώρα τους διαλυμένη και κατεστραμμένη σχεδόν παντού και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουν εκεί που ήταν. Η Ευρώπη δοκιμάζεται από κύματα ακρίβειας, φόβου, πάθους και …συμπάθειας.

Η Αμερική ετοιμάζεται να στείλει νέο πακέτο βοήθειας και το ΝΑΤΟ συσπειρώνεται, ενισχύεται… και ετοιμάζεται. Βλέπει ότι απειλείται η κυριαρχία της από το δίδυμο Κίνα – Ρωσία και κάνει ότι μπορεί για να κυριαρχήσει ξανά μετά την απομόνωση της περιόδου Τράμπ. Αφού για πενήντα χρόνια ενίσχυσε και ενισχύει βλακωδώς την Κίνα με αντίτιμο την μεγιστοποίηση των κερδών τώρα ψάχνεται αλλά είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Τα ίδια έκανε και η Ευρώπη (λέγε με Γερμανία) με την τεράστια εξάρτηση από τις φθηνές πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας των Ρώσων. Οι ίδιοι όπλισαν τα χέρια των Κινέζων και των Ρώσων και τώρα που το κατάλαβαν…. δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν. Προσπαθούν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν…. αλλά φοβούνται τα όπλα τους που θα οδηγήσουν στον αφανισμό της ζωής στον πλανήτη. Ο κίνδυνος από πρακτικά ανύπαρκτος πριν τις 24 Φεβρουαρίου τείνει να γίνει υπολογίσιμος όσο η Ρωσία βλέπει να σκοντάφτει στην Ουκρανική αντίσταση που φαίνεται να μην την περίμενε και βλέπει ότι το ΝΑΤΟ κάνει ότι μπορεί για να την ενισχύσει. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό… και το θεριό το Γιάννη.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις απώλειες του πολέμου…. Ο καθένας προβάλει τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλεί στον αντίπαλο και δεν μιλάει για τις δικές του. Οι αποσπασματικές εικόνες και οι χάρτες του πολέμου δείχνουν την ζοφερή πραγματικότητα αλλά εκείνα που δεν δείχνουν είναι τα περισσότερα και αυτά είναι που θα μείνουν ανεξίτηλα σημάδια της πραγματικότητας. Κρίνοντας από τα μεγέθη που φαίνονται θα περίμενε κανείς ότι η επιχείρηση Ε θα ήταν ένας περίπατος λίγων ημερών αλλά οι Ρώσοι φαίνεται ότι έπαθαν ότι και οι Ιταλοί το 1940, μένει να δούμε όμως πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που τους σπρώχνει όλο και πιο βαθειά στην σύγκρουση χωρίς να μετρούν τις τελικές συνέπειες. Προς το παρόν οι Ουκρανοί υποφέρουν τις άμεσες συνέπειες, το ΝΑΤΟ πληρώνει μόνο τα όπλα, βρήκε κρέας για τα ρώσικα κανόνια, και ο στόχος της εξάντλησης της Ρωσίας εξακολουθεί να υπηρετείται με ουκρανικό αίμα και δάκρυα μόνο.

Αν πιστέψει κανείς τους Ουκρανούς και όσους τους υποστηρίζουν, οι Ρώσοι μετά την αποτυχία του αρχικού Blitzkrieg (αστραπιαίου πολέμου) στο Κίεβο, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τους βασικούς εδαφικούς στόχους στην Ανατολική Ουκρανία προχωρώντας πολύ αργά αλλά μεθοδικά με ατελείωτους βομβαρδισμούς με κάθε διαθέσιμο μέσο. Το αν θα τα καταφέρουν μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, αυτό φαίνεται ότι θα γίνει αλλά μάλλον πολύ πιο αργά, δύσκολα και βασανιστικά, με πολύ μεγάλη σπατάλη πυρομαχικών και ανθρώπινων ζωών. Οι Ουκρανοί έχουν σκουπίσει ότι όπλο και υλικό σοβιετικής προέλευσης υπήρχε στην Ανατολική Ευρώπη,  τελευταία άρχισαν να εξοπλίζονται και με δυτικής προέλευσης αντίστοιχα βαριά όπλα και αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να υπερασπισθούν κάθε γωνιά της πατρίδας τους με βαριές θυσίες.

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντέξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες και κτυπούν με οβίδες, όλμους και πυραύλους από μακριά καταστρέφοντας οτιδήποτε υπάρχει στην άλλη πλευρά. Όχι ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ανθρώπινη ζωή, το έχουν δείξει σε όλη την ιστορία τους από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μετά και ιδιαίτερα στην σοβιετική εποχή με τα εκατομμύρια νεκρών, αιχμαλώτων στον πόλεμο και εκτοπισμένων στα γκουλάγκ της Σιβηρίας. Η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι είναι μαθημένοι στους αυταρχικούς κυβερνήτες, Τσάρος, Στάλιν…και παρόμοιοι και τώρα Πούτιν που φροντίζουν για την διατήρησή τους στην εξουσία με ποικίλα μέσα καταστολής. Ετσι μπορούν να αντέξουν απώλειες που θα θεωρούνταν αδιανόητες στον δυτικό κόσμο.

Οι κυρώσεις των δυτικών δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στην ρωσική κοινωνία και τελικά περισσότερο θα πλήξουν τους καλοπερασάκηδες Ευρωπαίους παρά τους ίδιους τους ολιγαρκείς ρώσους. Για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει οι δυτικοί να πάψουν να αγοράζουν τα ρώσικα ενεργειακά προϊόντα (αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα) πράγμα δύσκολο. Αν ο Πούτιν τους κόψει το αέριο θα κάνει μεγάλο λάθος γιατί θα τους ξυπνήσει για τα καλά, θα ζοριστούν αρκετά μεν αλλά θα στραφούν αλλού και υπάρχουν τρόποι και πηγές ενέργειας έστω και πιο ακριβές.

Ενας αγώνας δρόμου για την επιβίωση λοιπόν… και να δούμε ποιος θα αντέξει.

Οι επόμενοι χάρτες που προέρχονται από τον ιστότοπο liveuamap.com δείχνουν τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών στο τέλος κάθε μήνα. Οι περιοχές που περικλείονται από κόκκινες γραμμές κατεχόταν από τους ρώσους από το 2014 όταν οι ουκρανοί πρακτικά δεν είχαν στρατό. Οι μη περίκλειστες είναι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στις αντίστοιχες ημερομηνίες.


 Χάρτης που δείχνει την κατάσταση 4 μέρες από την έναρξη της εισβολής.

Χάρτης εδαφικών μεταβολών 34 μέρες μετά την εισβολή.


Χάρτης που δείχνει την εδαφική κατάσταση σήμερα, 65 μέρες μετά την εισβολή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο