Ουκρανία 2022... Γιατί;;;;;;

Ασχημα τα πράγματα. Μέρα με την ημέρα καταστρέφονται όλο και περισσότερες υποδομές, σκοτώνονται, τραυματίζονται, χάνονται και προσφυγοποιούνται όλο και περισσότεροι και από τις δυό μεριές. Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης : σκύψτε το κεφάλι γιατί αλλοιώς θα το χάσετε, άλλη επιλογή δεν έχετε.

Ο Πούτιν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, εξαπέλυσε τον στρατό του και τώρα, ακόμα και να το θελήσει κάποια στιγμή, δεν μπορεί να κάνει πίσω. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται μόνοι τους αλλά για πόσο ακόμα άραγε; Τα γυναικόπαιδα κυρίως, όσα μπόρεσαν και θα μπορέσουν, φεύγουν αλλά οι άνδρες παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τη γή τους που καταστρέφεται, καίγεται, ανατινάσσεται μαζί τους. Οι δυτικοί τους υπόσχονται τα πάντα εκτός από την συμμετοχή τους γιατί απλά δεν έχουν τα κότσια να οδηγήσουν και τις δικές τους πατρίδες στον όλεθρο της πυρηνικής καταστροφής στην οποία φαίνεται αποφασισμένος να τους οδηγήσει ο Πούτιν αν τολμήσουν να του επιτεθούν, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται ούτε έτοιμοι να είναι ούτε και να το θέλουν.

Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι ούτε ήθελαν ούτε και μπορούσαν να τα βάλουν με τον Πούτιν, το φιάσκο του Αφγανιστάν είναι πολύ πρόσφατο, πρακτικά είναι αφοπλισμένοι, οι ΗΠΑ υπό τον Μπάϊντεν είναι διχασμένες και καταχρεωμένες με ενδιάμεσες εκλογές μπροστά τους, η ΕΕ είναι ακυβέρνητο καράβι που έχει μάθει στην καλοπέραση μετά από 75 χρόνια ευημερίας… οπότε γιατί οδήγησαν την Ουκρανία στην σημερινή περιπέτεια που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φέρει την καταστροφή της; Γιατί θα πρέπει να χαθούν άπειροι πόροι που θα έκαναν καλύτερη την ζωή όλων των ανθρώπων; Κάποιοι θα ισχυρισθούν ότι κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν αλλά πόσοι περισσότεροι θα χάσουν;

Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του. Μέχρι τότε όμως θα έχει καταφέρει να κάνει τους περισσότερους ουκρανούς, ακόμα και τους ρωσόφωνους, να μισούν τους ρώσους, να ισοπεδώσει την Ουκρανία και να προσθέσει ένα κράτος ακόμα που θα είναι πρόθυμο να κάνει όλα αυτά που ο ίδιος λέει ότι θέλει να αποφύγει.

Το τίμημα της εισβολής φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να το πληρώσει ο Πούτιν, όχι τόσο ο ίδιος που είναι οχυρωμένος καλά, όσο αυτοί που στέλνει στην Ουκρανία. Προσπαθεί να κρύψει to τίμημα ονομάζοντας αγνοούμενους τους νεκρούς αλλά όσο η ιστορία τραβάει σε μάκρος θα έρθει η ώρα που δεν θα μπορεί να το κάνει. Οσο για τις παράπλευρες απώλειες, αυτές θα κρυφτούν όπως και εκείνες του κορωνοϊού, της καταπίεσης κάθε αντιπολίτευσης και όλες οι συναφείς. Όταν η απλή διατύπωση άποψης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση καταλαβαίνει κανείς την διαφορά με την ασυδοσία που υπάρχει στις δυτικές δημοκρατίες.

Δεν γνωρίζω αν ο Πούτιν θα σταματήσει πριν καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά ακόμα και να το καταφέρει είναι απίθανο να μπορέσει να την κρατήσει, δυστυχώς η εμπειρία της Τσετσενίας δείχνει ότι μάλλον θα ισοπεδώσει τα πάντα εφόσον οι Ουκρανοί δεν σκύψουν το κεφάλι. Οι ενεργειακές ανοησίες της Δύσης σε συνδυασμό με τον έλεγχο και την εξόρυξη των φυσικών πόρων της απέραντης χώρας του του δίνουν το πάνω χέρι και έτσι σίγουρα θα πάει μέχρι να καταφέρει αυτό που είναι στο μυαλό του. Μπορεί στο επίπεδο της παγκόσμιας κοινής γνώμης να μην μπορεί να σταθεί πουθενά αλλά δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την ανοχή της. Αλλοίμονο στους απλούς ανθρώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας αλλά και όλου του πλανήτη που θα υποφέρουν από τον πραγματικό και τον οικονομικό πόλεμο που δεν λέει να σταματήσει εδώ και δυό βδομάδες.

Οι επόμενες βδομάδες του πολέμου υποπτεύομαι ότι θα είναι ακόμα πιο άγριες. Οσο μπλέκονται στην μάχη οι ξένες ομάδες από την Συρία, την Τσετσενία και άλλοι πάσης φύσεως μισθοφόροι και επαγγελματίες φονιάδες, σε συνδυασμό με τις μάχες στις πόλεις με τους Ουκρανούς που θα υπερασπίζονται την πατρίδα τους θα δούμε απίθανες σκηνές που θα μας γυρίσουν πίσω στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου και σε ασύλληπτες καταστροφές που αρχίζουν ήδη από τώρα να εμφανίζονται στις οθόνες μας.

Απόγνωση...

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο