Περι παρελάσεων και τα συναφή

Σήμερα έπεσε το μάτι μου σε μερικά βιντεάκια και φωτογραφίες από την παρέλαση για την απελευθέρωση του νησιού πριν από 109 χρόνια. Εγώ προσωπικά απέφυγα να παρακολουθήσω την παρέλαση μια και ήμουν στην αρχή ενός ψιλοκρυώματος με βήχα και καταρροή οπότε δεν έχω άμεση εντύπωση του γεγονότος.

Η χαρά των πολιτικών θα μπορούσε να είναι ένας απλός και εύκολος τίτλος της ιστορίας. Θαύμασα έναν «επίσημο» (αποφεύγω να τον ονοματίσω)  να χαιρετάει χωρίς μάσκα και φυσικά δια χειραψίας όλους τους καφενόβιους πελάτες. Δεν ήταν καν στον χώρο της παρέλασης. Σαν τις παλιές καλές μέρες όταν τέτοιες ενέργειες ήταν στην πρώτη γραμμή όλων των ομαδικών κοινωνικών εκδηλώσεων. Φυσικά στην επίσημη τηλεόραση δεν θα δεί κανείς σήμερα τέτοιες σκηνές μια και «επισήμως» αυτές απαγορεύονται λόγω των «θεωρητικών» μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Εκεί θα δεί κανείς μόνο μασκοφόρους επισήμους που τηρούν «αυστηρά» τα μέτρα. Γιατί λοιπόν να προσέχει κανείς σε γάμους, κηδείες κλπ όταν βλέπει ότι αυτοί που υποτίθεται ότι τον κυβερνούν δεν δίνουν δεκάρα; Φυσικά εκ των υστέρων, αν προκύψει πρόβλημα σε κάποιους άτυχους, θα εκφράσουν την λύπη τους και θα ζητήσουν συγνώμη. Γνωστά πράγματα, τα έχουμε δεί κατ’επανάληψη στο παρελθόν.

Βλέποντας όμως τι ακριβώς γίνεται μακριά από τις επίσημες κάμερες καταλαβαίνει κανείς πολλά πράγματα. Βλέπει γιατί ακόμα δεν έχουν πεισθεί οι έλληνες να εμβολιασθούν παρά μόνο στο 60% με το ζόρι. Βλέπει γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε ότι λένε και δείχνουν οι τηλεοράσεις. Βλέπει γιατί υπάρχουν τόσο φανατικοί ανεμβολίαστοι που νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουν όσοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να τους πείσουν.

Δεν μπορώ να ξέρω ακόμα αν η συγκεκριμένη εκδήλωση, που σε κάθε περίπτωση μαζεύει πολύ κόσμο, θα οδηγήσει σε έκρηξη της διάδοσης του κορωνοϊού, αν και ορισμένοι αριθμοί χθές και προχθές δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί. Είναι παραπάνω από βέβαιο όμως ότι η πρόβα τζενεράλε για ότι θα γίνει σε λίγες μέρες σε όλη τη χώρα έγινε. Κρίνοντας από το συγκεκριμένο βιντεάκι κατάλαβα πολύ καλά ότι ήταν εκδήλωση εξαιρετικά επιτυχημένη για τον σκοπό της επικοινωνίας εκτός από την ενίσχυση του εθνικού φρονήματος για την οποία και μόνο πρέπει να γίνεται.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε έξαρση της πανδημίας με ρεκόρ εβδομαδιαίων κρουσμάτων και βαδίζει στον χειμώνα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν να ελαχιστοποιήσει τις πηγές πιθανής επιβάρυνσης, πολύ περισσότερο ή ίδια η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη και γνωρίζει ότι θα χρεωθεί τις συνέπειες. Δυστυχώς οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας των στελεχών της με τον λαό είναι πάνω από την ανάγκη να ελεγχθεί η πανδημία. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο θα γίνουν όσες παρελάσεις γίνουν γιατί φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος που σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο.


 Φωτογραφία από την παρέλαση 18.10.20121 (Toni Kozelj)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο