Η καλύτερη χρονιά του τουρισμού

Ο Βαγγέλης την χρονιά αυτή (2018-19) πήγε στην άλλη άκρη της Ελλάδας στην Κέρκυρα πριν ακόμα φύγουμε για Βιέννη. Στο ΙΟΛΗ οι συνήθεις εργασίες της περιόδου φέτος ήταν ανακατασκευές ορισμένων μπάνιων με αφαίρεση των μπανιερών και αντικατάσταση σε καμπίνες με ντούς αλλά και εσωτερική μόνωση του τυφλού τοίχου του ισογείου. Ταυτόχρονα διαχωρίσαμε το μεγάλο σαλόνι του ισογείου με συρόμενες τζαμένιες πόρτες ώστε ο χώρος να γίνει κατοικήσιμος τον χειμώνα.

Φυσικά μεταφερθήκαμε πάλι στο μικρό διαμέρισμα της Λίνας για να βγάλουμε τον χειμώνα και να είμαστε κοντά για να προσέχουμε την Κατερίνα. Ο Γιάννης έφυγε στην Καβάλα τον Νοέμβριο και εμείς την συνήθη διαδρομή πάνω κάτω και πέρα δώθε. Η Φωτεινή δεν αισθάνεται καλά με τα πόδια της και μετά από ψάξιμο και εξετάσεις βρήκαμε ως ασθένεια τροχαντηρίτιδα. Η πολλή κούραση τώρα βγαίνει σιγά σιγά και οι σκάλες είναι από δύσκολες ως απαγορευτικές. Πρέπει να μεταφερθούμε στο ισόγειο στο μέλλον. Μετά από περιπλανήσεις καταλήγουμε στο Ιατρείο Πόνου της Αθηνάς Μαυρομάτη στο Λιμένα. Οι θεραπείες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων για τις οποίες πάμε στην Καβάλα όπου το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο και οι σκάλες ανεκτές.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην Καβάλα όπου ήταν ο Γιάννης. Ανήμερα ήρθαν και η Λίνα με τον Βαγγέλη και την μικρή και επέστρεψαν στη Θάσο δυό μέρες μετά για να ξαναφύγουν για Βέροια την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μόνοι με τον Γιάννη μέχρι την παραμονή των Φώτων. Χιόνι αρκετό και στην Θάσο περισσότερο. Ανήμερα των Φώτων επέστρεψαν η Λίνα από την Βέροια και ο Βαγγέλης την άλλη μέρα έφυγε για Κέρκυρα μέσω Βέροιας. Εμείς στις 8 επιστρέψαμε Θάσο.

Από τις 11.1 η Φωτεινή άρχισε τις θεραπείες της στην Αθηνά που την βοηθούσαν αρκετά σιγά σιγά. Αρχισα να μαζεύω τα χαρτιά για το κτηματολόγιο και με την βοήθεια της Δούκης λίγο λίγο άρχισα να τα τακτοποιώ αλλά ευτυχώς με τις αλλεπάληλες παρατάσεις τα συγκέντρωσα εκτός των εκκρεμοτήτων από κληρονομιές που άργησαν αρκετά.

Στις 21.2 μας άφησε ο Γιάννης Καρακατσάνης στην Αθήνα μετά από τρία χρόνια πάλης με την επάρατη. Η Φωτεινή συνέχισε τις θεραπείες στην Αθηνά και κάπως άρχισε να μην πονάει τόσο πολύ.

Τον Μάρτιο αρχίσαμε τις προετοιμασίες για να μείνουμε στο ισόγειο για το καλοκαίρι και ίσως τον χειμώνα αργότερα διαμορφώνοντας διαφορετικά το υπνοδωμάτιο που έμεναν τα πεθερικά μου. Φτιάξαμε καινούργιες ντουλάπες τόσο για το μικρό διαμέρισμα της Λίνας όσο και για το ισόγειο. Αρχίσαμε κάποιες επισκευές για το καλοκαίρι. Στα μέσα Μαρτίου μάθαμε για το θάνατο της Πένης Σακοβέλλη, παλιάς μας κολλητής φίλης από τα χρόνια της Πάτρας. Λυπηθήκαμε πολύ.

Η μικρή άρχισε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό αλλά πολύ συχνά αρρώσταινε όπως συνήθως. Εμείς αρχίσαμε τις προετοιμασίες για την διαμονή μας στο ισόγειο και τις ετοιμασίες για την τουριστική περίοδο. Δεν πήγαμε για Πάσχα στην Καβάλα αλλά στα μέσα Απριλίου μεταφερθήκαμε στο ισόγειο. Η Φωτεινή πήγαινε τα απογεύματα για βοήθεια στη Λίνα. Αδειάσαμε το μεγάλο διαμέρισμα στον πάνω όροφο και τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας κάτω. Οι ολλανδοί ήρθαν στις αρχές του Μάη και οι σκανδιναβοί στα μέσα Μαϊου. Αμέσως μετά η Φωτεινή με τη Λίνα πήγαν στη Βέροια για την βάφτιση της Ολυμπίτσας του Φώτη και της Ολυμπίας και γύρισαν σε δυό μέρες. Στις 21.5 ξυπνήσαμε πλημυρισμένοι γιατί έσπασε ένα σωληνάκι στην βρύση της πρόχειρης κουζίνας τη νύχτα αλλά ευτυχώς η ζημιά ήταν παροδική. Την άλλη μέρα η Φωτεινή έκανε μια τελευταία θεραπεία στην Αθηνά και μετά έπρεπε να μείνει ξάπλα για τρείς τουλάχιστον μέρες. Η βελτίωσή της όμως ήταν εντυπωσιακή και από τότε σπάνια παρά την κούρασή της πονάει στα πόδια.

Στις 26.5 είχαμε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου καλά στον πρώτο γύρο και προοιώνιζαν συντριβή στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στον δεύτερο γύρο τα πράγματα ήταν μάλλον χειρότερα και ο Τσίπρας αποφάσισε εθνικές εκλογές σε έναν μήνα, γιατί αν τις έκανε τον Σεπτέμβριο έκρινε ότι θα ήταν μάλλον χειρότερα γι' αυτόν. Μάζεψε ότι μπορούσε από τα απομεινάρια των παλιών συμμάχων του αλλά και τους τελευταίους πρόθυμους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, συσπείρωσε όσο μπορούσε όσους φοβούνταν την επιστροφή της ΝΔ και έτσι κατόρθωσε να μειώσει την διαφορά από την ΝΔ του Μητσοτάκη σε κάτι περισσότερο από 8 μονάδες, οι ΑΝΕΛ διαλύθηκαν, η ΧΑ εξαφανίστηκε όπως και Λεβέντης αλλά και το Ποτάμι που διελύθη στα εξών συνετέθη μετά τις Πρέσπες και εμφανίστηκαν δύο νέα φρούτα, ο τηλεπωλητής Βελόπουλος και ο «λιτού βίου» Γιάνης που πέρασαν το όριο του 3% και μπήκαν στη Βουλή. Η ΝΔ είχε 158 βουλευτές και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση παίρνοντας μαζί της και αρκετά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας μια πρακτική διεύρυνσης προς το κέντρο που δεν άρεσε καθόλου ιδιαίτερα στους πρώην συντρόφους τους. Ορισμένοι από αυτούς θα αποδειχθούν μάλλον καλές μετεγγραφές. Το νύν ΚΙΝΑΛ με την κόρη του αείμνηστου Γεννηματά αφού το εγκατέλειψε ο Βενιζέλος και επανέκαμψε ο ΓΑΠ επωφελούμενος ως πρώην πρωθυπουργός αδυνατεί να επωφεληθεί από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που μάζεψε ότι μπορούσε από αυτούς που το πετροβολούσαν όταν ήταν απέναντι. Δεν είναι λίγοι οι περιπλανόμενοι πολιτικοί τελικά σε όλους τους χώρους που ακολουθούν σταθερά την φορά του ανέμου.

Η χρονιά στον τουρισμό πήγαινε εξαιρετικά καλά, καλύτερα από ποτέ, υπήρχε σταθερότητα και οι βαλκάνιοι γέμιζαν τα πάντα στην Θάσο. Οι σκανδιναβοί υπέγραψαν συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά αλλά οι ολλανδοί που έβλεπαν χρόνο με τον χρόνο να σβήνουν με τον πράκτορα που άλλαξαν και τους χαντάκωσε αποφάσισαν να φύγουν από την Θάσο. Τα διαμερίσματά τους τα πήραν οι σκανδιναβοί αλλά κάπου τον Αύγουστο η Thomas Cook, η μητρική εταιρεία χρεωκόπησε, και ο σκανδιναβικός τομέας πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη. Ευτυχώς οι πληρωμές τους ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Στα μέσα Αυγούστου πέθανε και ο Γιώργος Εξηντάρης και λίγο αργότερα είχαμε το μνημόσυνο της θείας Αλεξάνδρας. Όταν μας άφησαν οι τουρίστες ξεκινήσαμε πάλι τις εργασίες αλλά αυτή τη φορά στραφήκαμε σε άλλες δραστηριότητες.

Αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε το διαμέρισμα που μας άφησε η θεία Αλεξάνδρα στην Καβάλα που είχε πολλή δουλειά μια και κόντευε σε ηλικία τα πενήντα χρόνια, έπρεπε να μεταφέρουμε αρκετά πράγματα αλλού και να ανακαινίσουμε μπάνιο, κουζίνα, θέρμανση και υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μαζί με θερμομόνωση. Ετσι συχνά πυκνά όποτε μπορούσαμε πηγαινοερχόμαστε στην Καβάλα.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς, και μείς το ίδιο, δεν μπορούσε εκείνον τον καιρό να προβλέψει όλα αυτά που θα ακολουθούσαν την επόμενη χρονιά και θα ανέτρεπαν καθιερωμένα πολλών χρόνων, ιδιαίτερα στον τουρισμό που βλέπαμε χρόνο με τον χρόνο να αυξάνει και να επεκτείνεται αυξάνοντας τα εισοδήματα και οδηγώντας όλο και μεγαλύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού να κατευθύνονται στο εύκολο κέρδος του.


 Οι τελευταίες μέρες του τουρισμού της καλύτερης χρονιάς. Η πισίνα στις 25.9.2019

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χρονιά του Γιάννη

Ενα τσίμπημα ...μα τι τσίμπημα

Η Φωτεινή συνταξιούχος

Τα φοιτητικά καλοκαίρια

Ο γάμος της Λίνας

Η βιομηχανική πληροφορική... στο βάθος

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Ψάχνοντας θέμα διδακτορικού

Η μεγάλη εκδρομή στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ

Πλησιάζοντας τον στόχο